DIICOT: 4 persoane din dosarul NIS Petrol acuzate de divulgarea secretelor de serviciu – președintele sârb, Aleksandar Vucic, susține că va solicita informații despre acest caz

Compania Naftna Industrija Srbije (NIS) a declarat marţi că respectă cu stricteţe reglementările locale din ţările unde operează, după ce în România a fost lansată o anchetă penală privind patru angajaţi ai NIS Petrol sub suspiciunea de divulgare a informaţiilor secrete despre rezerve minerale ale acestei ţări, informează agenţia de presă Tanjug.

Într-o declaraţie transmisă Tanjug, NIS a afirmat că va coopera pe deplin cu autorităţile române.

Principiul fundamental al operaţiunilor NIS este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile din ţările în care (NIS) operează. Compania cooperează şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi de angajaţii săi în România”, indică declaraţia respectivă.

Opt persoane au fost conduse la audieri în urma percheziţiilor efectuate luni în Bucureşti şi Timişoara într-un dosar privind divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transferul neautorizat de date informatice.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu DCCO şi BCCO Timişoara au efectuat nouă percheziţii în Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţionale.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse la DIICOT pentru audieri, precizează sursa citată.

Cu privire la patru dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), acuzaţiile vizează infracţiunile de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Procurorii spun că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale, aceştia au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Cercetările sunt continuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Referitor la percheziţii, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ele nu au nicio legătură cu Serbia şi că Belgradul va solicita informaţii despre acest caz de la România.

Aceasta nu are nimic de-a face cu războiul energetic, ci cu un război politic şi un război al spionajului, astfel încât unii care sunt consideraţi nesupuşi pot fi disciplinaţi suplimentar. Acestea fiind zise, nu exclud posibilitatea unei culpe reale din partea NIS, dar nu m-am ocupat de asta. Ştiu că nu există cetăţeni sârbi (implicaţi); ea (compania) este proprietate rusă şi vom cere informaţii de la prietenii noştri români”, a declarat luni Vucic pentru postul Pink TV la Budapesta.

Procurorii DIICOT au descins, luni, în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, în cadrul unei anchete penale ce vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu, au declarat surse judiciare. Potrivit acestora, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole