Debite scăzute pe râurile din vest – necesarul de apă pentru Timişoara şi Reşiţa se poate asigura

Necesarul de apă pentru municipiile Timişoara şi Reşiţa este asigurat pentru următoarea perioadă, chiar dacă debitul şi nivelul râurilor din Bazinul Hidrografic Banat sunt scăzute, a declarat, joi, directorul de Resurse apă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB), Cătălin Nagy.

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din Spaţiul Hidrografic Banat sunt pe o tendinţă descrescătoare, dar în prezent se poate asigura cerinţa de apă pentru folosinţe.

Cătălin Nagy spune că, în acest context, ABAB monitorizează atent atât debitele râurilor, cât şi rezervele de apă din acumulările administrate, pentru un management cât mai eficient al acestei resurse. În cazul în care este necesar, ABAB are posibilitatea să impună restricţii graduale pentru diverse folosinţe de apă, pentru acoperirea echitabilă a nevoilor, în baza „Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare”.

„Amenajările hidrotehnice din Spaţiul Hidrografic Banat (acumulări, derivaţii, noduri hidrotehnice) pentru regularizarea spaţială şi temporală a debitelor ne oferă posibilitatea, printr-un management raţional, să acoperim necesarul de apă pentru municipiile Timişoara şi Reşiţa. De exemplu, necesarul de apă din arealul Timişoarei poate fi asigurat atât prin suplimentarea debitelor râului Bega din râul Timiş, prin intermediul canalului de alimentare de la Coştei, fie prin descărcarea controlată a unor volume de apă din acumularea Surduc”, afirmă Cătălin Nagy.

Astăzi, coeficientul de umplere a acumulărilor din care se asigură alimentarea cu apă a populaţiei arată că la Surduc (judeţul Timiş) este de 100%, iar pe raza judeţului Caraş Severin este variabil, respectiv la Secu (80%), Tăria Mare (78%), Poiana Mărului (66%), Zerveşti (65%), Băile Herculane (66%), Buhui (81%).

Şi principalele cursuri de apă din Banat (Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera) înregistrează debite şi niveluri mici în această perioadă, deoarece aportul de apă adus de afluenţii lor este scăzut, iar precipitaţiile sunt deficitare.

Fenomenul de secare sau băltire se înregistrează la 20 de staţii hidrometrice caracteristice afluenţilor nepermanenţi ai principalelor râuri din Spaţiul Hidrografic Banat.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole