Consilierul local PSD Radu Țoancă – nemulțumit că administrația Fritz a subvenționat gigacaloria peste limita legală. Dominic Fritz: așteptăm răspunsul Comisiei Europene

Consilierul local PSD Radu Țoancă se arată nemulțumit, într-o postare pe Facebook, de astăzi, 4 ianuarie, că administrația Fritz a subvenționat gigacaloria astfel încât a depășit plafoanele legale și a devenit ajutor de stat, un fapt ilegal.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut cunoscut deja acest lucru în ședința de Consiliu Local din 21 decembrie 2021.

“Problema e că există niște reguli în privința schemei de ajutor de stat unde există acest plafon anual de 15 milioane de euro pe care noi putem să-l dăm pentru subvenție. Noi deja în acest an am sărit de acest plafon. Ce înseamnă asta? Notificăm Comisia europeană că am sărit de această sumă maximă și Comisia va stabili dacă am dat ilegal ajutor de stat pe care trebuie să îl cerem înapoi de la Colterm sau dacă este în regulă. Eu mă aștept și sper că tocmai trăim o criză energetică și toată legislația să fie adaptată la noile condiții, dar deocamdată nu este. Noi ne putem asuma o subvenție de 435 de lei doar că vom atinge pe parcursul anului viitor acest plafon din nou și în funcție de răspunsul Comisiei Europene  vom afla dacă în continuare putem să dăm acești bani“, a spus primarul Timișoarei.

Acum, Radu Țoancă consideră că administrația Fritz încalcă – al doilea an consecutiv – legislația națională și europeană

“Sprijinul financiar către Colterm a depășit cu mult toate plafoanele legale , devenind Ajutor de Stat ( ilegal). Amenda istorică încasată de administrația Fritz  în  anul 2021 pentru Colterm – pe care edilii încearcă să o paseze mediatic în cârca fostei administrații, stârnind hohote de râs , asociate acestui demers imatur și penibil- va fi eclipsată în acest an , din punct de vedere al sumelor , de un nou scandal financiar imens , care va agăța consecvent Timișoara pe harta scandalurilor nerespectării legislației europene, de data aceasta nu în probleme de mediu , ci în domeniul schemei privind ajutorul de stat . Echipa “reformistă” Fritz- Lațcău- Creiveanu se pare că și-a propus să califice orașul nostru pentru Premiul “Zmeura de aur”’în administrație și nu pentru Capitală Europeană a Culturii !“, susține consilierul local PSD.

Administrația Fritz – complet analfabetă administrativ

“Concret , este vorba despre Ordinul 1121/2014 ( vezi Anexe ) privind Schema de Ajutor de Stat , care prevede o sumă maximă anuală de 15 milioane de euro ( circa 75 milioane de lei )  pe care o pot primi , ca sprijin financiar, operatorii economici – inclusiv Colterm- din domeniul sistemului centralizat de termoficare . Depășirea acestui plafon anual devine Ajutor de Stat , fiind nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene . Pentru obținerea acestei derogări sunt necesari următorii pași : seclanșarea din timp a procedurii de consultare prealabilă cu Consiliul Concurenței, este interzisă implementarea unui ajutor de stat până la aprobarea Comisiei Europene ( prevedere încălcată deja de Primăria Timișoara), consiliul Concurenței îndeplinește rolul de autoritate națională de contact între autorități și instituții publice furnizoare de ajutor de stat și Comisia Europeană. Consultările  și notificările pentru o Schemă de Ajutor de Stat trebuie demarate preventiv , înainte  fi angajate subvenții publice , în condițiile în care , la nivel european , are loc o politică de reducere cvasi- generală a subvențiilor . În caz contrar , se adoptă o decizie de suspendare a oricărui ajutor de stat și se vor face demersuri de recuperare  a sumelor acordate ilegal. Este clar că administrația Fritz – complet analfabetă administrativ- nu a respectat această foaie de parcurs și a expus din nou orașul unor sancțiuni financiare rușinoase . Pentru că anul trecut suma acordată Colterm a atins cifra de 199 de milioane de lei ( cu mult peste plafonul de 75 de milioane , chiar dacă luăm in calcul ajutorul guvernamental si pierderile tehnologice ) , iar în acest an numai cheltuielile cu subvenția gigacaloriei însumează 150 de milioane de lei . Consecință cea mai dramatică pentru abonații Colterm va fi triplarea și nu dublarea a facturii  directe pentru încălzire și apă caldă pentru acest an. Controlul Curții de Conturi recent încheiat la PMT pe tema termoficării atrage atenția , explicit , asupra plafonului privind Schema Ajutorului de Stat , însă nu este pentru prima dată și cu siguranța nici pentru ultima oară  când oamenii noi vor ignora , cu desâvârșire, aceste recomandări legale și vor guverna în lumea lor , nederanjați- deocamdată – de nimeni !“, mai susține Radu Țoancă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole