Colterm: compania are în continuare obligativitatea achiziționării certificatelor EUA, care sunt diferite de certificatele verzi

Comitetul interministerial pentru energie a decis ieri noile măsuri de sprijin pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, acestea urmând să fie aplicate pe o perioadă de un an, a declarat, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Printre aceste măsuri se numără și suspendarea certificatelor verzi până la sfârşitul anului 2022 şi prelungirea valabilităţii lor cu perioada suspendată, măsură ce va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populaţiei şi economiei.

Totuși, măsura nu mulțumește compania Colterm, care prin vocea administratorului special, Cristian Amza, precizează că societatea este obligată să cumpere certificate EUA, care sunt diferite de certificatele verzi.

“Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la certificatele verzi, respectiv scutirea de la achiziția acestora, până la finele anului în curs, pe fondul crizei energetice pe care o traversăm, pentru o corectă informare a abonaților noștri, dorim să facem următoarele precizări: Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie din resurse regenerabile, ca susținere pentru investițiile pe care aceștia le fac în astfel de surse, iar populația și agenții economici plătesc, prin facturile emise de furnizorii de energie, o componentă a certificatelor verzi. Compania de Termoficare Colterm SA este obligată să achiziționeze certificate de poluare (EUA), care nu au nici o legătură cu certificatele verzi. Așadar, pentru compania Colterm SA există în continuare obligativitatea achiziționării certificatelor EUA, care – subliniem din nou – sunt diferite de certificatele verzi“, declară Cristian Amza.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole