CJ Timiș dă bani prin bugetul participativ către cinci primării – dintre care trei sunt PNL, niciuna de la PSD

Banii alocați de CJ Timiș în acest an pentru programul de bugetare participativă vor merge către șase proiecte.

Acestea s-au încadrat la finanțare, în suma totală de 3 milioane de lei, în ordinea numărului de voturi primite.

În total, în acest an, au fost supuse votului un număr de 13 propuneri.

Cele șase proiecte însumează 2.798.665 lei. Diferența, până la 3.000.000 lei, va fi redistribuită către proiectele câștigătoare, conform regulamentului aprobat, se arată într-un comunicat de presă.

Culmea este că populația județului s-a năpustit să voteze în masă chiar proiectele PNL-iste, adică a respectat culoarea politică a conducerii actuale a CJ Timiș. O coincidență extrem de stranie.

Cele mai multe voturi, 2023, a primit „Județul în miniatură – Parc tematic în Moșnița Nouă”. Conform propunerii, proiectul are ca și concept îmbinarea progresului tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul județului Timiș, prin amenajarea unui parc tematic în care sunt amplasate machete în miniatură a celor mai reprezentative monumente istorice și obiective turistice ale județului Timiș, motivând astfel vizitatorii să plănuiască și să întreprindă o călătorie sau o vacanță de valoare istorică și culturală, conform CJ Timiș.

Interesant este că la Moșnița Nouă are interese imobiliare vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, ceea ce va face extrem de interesant anunțul privind amplasarea parcului respectiv dacă este sau nu în zona sa de interes, adică dacă din banii contribuabililor din județ se va construi un parc de care să beneficieze afacerile vicepreședintele PNL al CJ Timiș.  

Pe locul doi, cu 1763 voturi, se situează proiectul de înființare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții. Acesta va funcționa ca un centru medico-psihologic, cu un număr minim de 20 de paturi. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe lângă îngrijirea medicală, și de diferite psihoterapii, dar și de recuperare motrică și senzorială.

Următorul pe listă, cu 1113 voturi, este proiectul de realizare a unui Parc tematic Lunca Mureșului – Cenad. Inițiatorii doresc crearea unui spațiu în care copiii să fie învățați despre ceea ce înseamnă fauna și flora și despre tot ceea ce ține de natura înconjurătoare, prin jocuri și distracție: căsuțe de lemn, mobilier parc, foișoare, observator, puncte belvedere, centru de informare, mai arată CJ Timiș.

Celelalte trei proiecte care primesc finanțare sunt Construcție scenă acte artistice în Cenad, Spațiu agrement rural – Păduricea din Biled și Adăpost de câini în Grabaț, comuna Lenauheim.

Bugetul participativ încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității locale. Pe scurt, Consiliul alocă banii, timișenii vin cu propuneri de proiecte, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție. Pentru a simplifica procesul de depunere și selecție, a fost dezvoltată o platformă distinctă, pe site-ul instituției, bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Limita maximă a bugetului pentru un proiect propus a fost de 1.500.000 lei, incl. TVA. Suma totală alocată de Consiliul Județean în acest an a fost una triplă față de 2021, de trei milioane de lei, mai arată sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole