Festivalul Zilele Filmului German va ajunge în premieră în perioada 9-12 martie la Timişoara, publicul care va veni la Cinema Victoria urmând a viziona o selecţie a celor mai bune titluri din cinematografia germană a ultimilor ani.
„Centrul Cultural German revine în atenţia cinefililor din Timişoara prin reluarea tradiţiei de a difuza filme germane actuale. De data aceasta într-un format nou, comprimat, o producţie a Institutului Goethe din Bucureşti. Mai mult, profităm de redeschiderea Cinematografului Victoria, care ne oferă cadrul optim pentru eveniment„, afirmă directorul Centrului Cultural German Timişoara, Mona Isabela Petzek, într-un comunicat.
Coordonatorul festivalului aflat la 15-a ediţie în România, Marina Neacşu, precizează că manifestarea de la Timişoara va oferi o alăturare de filme alese din multitudinea titlurilor produse sau coproduse în Germania în ultimii ani.
„Este o selecţie cu care ne mândrim şi care reprezintă deopotrivă ţara de origine, dar şi realităţile din România, adresându-se spectatorilor pe mai multe niveluri, plecând din zona mai comercială (unele titluri) până la profunzimi ce vă vor aduce mai aproape nu doar de filmul german, ci de natura umană„, spune Marina Neacşu.
Foarte divers, programul din perioada 9-12 martie va cuprinde comedii, filme science fiction, pelicule despre dragoste şi relaţii, dar şi despre familie, în diversele ei forme.
Comediile deschid şi închid oficial programul celor patru zile. ‘Die Goldfische / Peştişorii aurii’, filmul de deschidere care dă şi imaginea de pe vizualul acestei ediţii, este un road movie cu un grup de persoane cu dizabilităţi, care încalcă adeseori regulile corectitudinii politice. În încheiere va fi prezentat ‘Toubab’, un film care reuşeşte să abordeze subiectul serios şi provocator al pierderii iminente a patriei cu o lejeritate şi cu un umor de situaţie bine dozat.
Vineri şi sâmbătă, ‘Hyperland’ şi ‘The Trouble With Being Born / Problema de a fi viu’ îi vor proiecta pe spectatori în diferite lumi din viitor, în care reţelele de socializare au preluat complet controlul asupra vieţii oamenilor sau în care androizii iau locul unor fiinţe dragi.
Dragostea este surprinsă în dramele ‘Hello Again – Ein Tag Fur Immer / Hello Again – o zi pentru totdeauna’, în care o zi de nuntă se retrăieşte în buclă şi de ‘Le Prince / Prinţul’, ce surprinde o poveste de dragoste între două persoane din medii culturale complet diferite: un bărbat din Congo şi o femeie din Germania.
Relaţiile de familie nu sunt întotdeauna cele mai uşoare, realitatea arătată în dramele ‘Mein Sohn / Fiul meu’, care surprinde încercarea unei mame de a se apropia de fiul ei adult, şi ‘No / Nu’, care analizează o relaţie de iubire timp de şapte ani, în 15 scene.
Şi cei mai tineri vor avea un film dedicat: în „Als Hitler Das Rosa Kaninchen Stahl / Când Hitler a furat iepuraşul roz’ o vor cunoaşte pe micuţa Anna, care trebuie să fugă din Germania împreună cu părinţii ei, în 1933, lăsând în Berlin iubitul său iepuraş de pluş roz.
Toate filmele sunt vorbite în limba germană şi subtitrate în română. Biletele au preţul special de doar 15 lei.
Cea de-a XV-a ediţie a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut şi se va desfăşura la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti între 2 şi 5 martie şi, în premieră, la Cinema Victoria din Timişoara între 9 şi 12 martie, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara.