Ceau Cinema prezintă Filme Bănățene – joi, la Capitol, ora 19:00 – Oamenii Drumului: Terra Banatica sau Triplex Confinium, despre Beba Veche și granița ei triplă

Festivalul de Film Ceau Cinema prezintă Filme Bănățene.

Joi, la Capitol, ora 19, are loc premiera „Oamenii Drumului: Terra Banatica”, al doilea film de Mircea Gherase (după ce în 2019 am umplut Grădina de Vară cu debutul său, „Superhombre”).

“Filmat în vara lui 2021 cu ocazia amenajării celei mai lungi porțiuni din Via Transilvanica, în Caraș-Severin, este un film care, fără să-și fi propus asta, te face să te reîndrăgostești de țara asta, de locurile și oamenii ei. Ioana Dorobanțu-Gordon nu și-a arătat până acum delicatul și frumosul ei documentar din 2012 la vreun festival din Timișoara, după ce a circulat destul pe afară. Ne bucurăm că „Satul de Marmură” prinde aniversarea de 10 ani pe ecranul Ceau, Cinema!“, arată organizatorii.

“Când doi tineri de 18-19 ani (Ioana Satmari și Fabian Leiba) fac un scurtmetraj, „LI8E9”, despre libertate și Revoluția din 1989, care îmbină tehnici de animație cu filmul documentar, n-ai cum să nu îl prezinți. Faptul că unul din cei doi (Fabian) intră în programul festivalului după ce a participat doi ani la rând la atelierul „Ceau, Cineva” este doar cea mai frumoasă confirmare. Timișoreanul Bogdan Pușlenghea este (alături de Ovidiu Zimcea) co-autorul unuia din filmele cele mai apreciate din festival („Swamp City”), anul trecut. Anul acesta vine cu „Tunel”, noul lui film experimental, în selecția de scurtmetraje prezentate duminica viitoare, la Faber (intrare liberă). Tot atunci va fi și animația „Șoarecele B” (după o povestire de Ion D. Sârbu). Am vrut de fiecare dată să prezentăm colaborările lui Ion Ioachim Stroe cu actorul Ovidiu Mihăiță (teatrul Auăleu). De data asta Ovidiu dă voce unui personaj animat, alături de Șerban Pavlu și Andrei Huțuleac. Mulțumim Kim, WeAreBasca și echipei Mandragora! Din selecția Filme Bănățene mai fac parte „Triplex Confinium” (de Maria Bălănean) – despre Beba Veche și granița ei triplă, urmat de simpaticul documentar maghiar plin de pepene roșu, „Republica Lubenița”, filmat tot aproape de graniță (de Katalin Erdődi, Máté Kőrösi, Antje Schiffers, Orsolya Török-Illyés). Timișoara are mulți operatori și directori de imagine cunoscuți. Niciunul nu și-a legat numele de viața sălbatică așa cum a făcut-o Cristian Ilea. Sâmbătă, îi vom vedea două documentare la Faber, alături de un atelier dedicat tinerilor interesați să filmeze natura“, mai arată organizatorii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole