Biserica greco-catolică dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România a fost resfinţită

Biserica greco-catolică din Băile ”1 Mai” a fost resfinţită, în prezenţa nunţiului apostolic Miguel Buendia.

Biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”, singura biserică din ţară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999), a fost resfinţită, sâmbătă, după ample lucrări de renovare, de episcopul Virgil Bercea, în prezenţa nunţului apostolic în România şi Republica Moldova, Miguel Maury Buendia, împreună cu un sobor de episcopi, preoţi şi diaconi din Eparhia de Oradea şi Cluj-Gherla.

Lăcaşul de cult catolic, de rit bizantin, ce poartă hramul Naşterea Maicii Domnului, dar şi hramul Sfintei Fecioare Maria, Steaua Evanghelizării (al patrulea lăcaş de cult din lume cu acest hram), se află de două decenii în centrul staţiunii balneare „1 Mai”, ca punct de referinţă spiritual, cultural şi turistic. A fost ridicat la iniţiativa actualului ambasador al României în Italia, clericul George Bologan, fiu al satului Haieu, pe când era student la De Propaganda Fide din Roma, cu sprijinul substanţial al postului de televiziune TelePace.

După slujba arhierească, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a înmânat câteva diplome, medalii şi Ordinul Fericitului Traian Frenţiu unor oaspeţi de marcă: ambasadorilor Emil Hurezeanu şi George Bologan, primului preot paroh al bisericii locale, Vasile Pâncotan, doctorului Gheorghe Carp, primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza şi altor personalităţi şi familii de enoriaşi.

Temeliile bisericii au fost puse în anul 1999, anul vizitei apostolice a primului Suveran Pontif în România, Papa Ioan Paul al II-lea. În memoria acelei vizite a fost ridicată, în exclusivitate, o biserică dedicată „Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării”, sărbătoare instituită de acelaşi Suveran Pontif.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole