Băile Neptun de la Herculane – incluse în rândul „Celor mai în pericol 7 situri” de patrimoniu din Europa

Marți, 29 martie, aflăm care sunt „Cele mai în pericol 7 situri” de patrimoniu din Europa, informează Institutul Național al Patrimoniului.  

Printre cele 12 situri candidate selectate pentru lista scurtă din acest an se află și monumentul istoric Băile Neptun de la Herculane, stațiunea balneară pe care Franz Iosef o considera „cea mai frumoasă de pe continent”.

Din păcate, starea monumentului vorbește de la sine despre motivele pentru care acesta poate fi inclus printre cele 7 cele mai în pericol situri de patrimoniu din Europa. Băile Neptun se află într-un proces continuu de degradare și are nevoie urgentă de intervenții de conservare și structurale. Proiectul „Cele mai în pericol 7 situri” – lansat în 2013 de Europa Nostra – are scopul de a mobiliza parteneri publici și privați la nivel local, național și european pentru a asigura un viitor viabil siturilor istorice amenințate cu dispariția. Deși nu este în sine un program de finanțare, proiectul acționează ca un catalizator pentru eforturi reale de salvare a siturilor de patrimoniu aduse în atenția comunității internaționale. Programul reușește să atragă atenția și să pună presiune din partea societății civile europene pentru deblocarea unor situații juridice sau de natură financiară și salvarea acestor situri, precizează Institutul Național al Patrimoniului, într-un comunicat de presă.

România a mai fost prezentă pe lista #7MostEndangered în 2018. O altă bijuterie a patrimoniului balnear și de loisir din țara noastră – Cazinoul din Constanța – a beneficiat de atunci de pe urma includerii pe lista „Cele mai în pericol 7 situri” de patrimoniu din Europa și se află astăzi în plin proces de restaurare.

Evenimentul de anunțare a „Celor mai în pericol 7 situri” de patrimoniu de săptămâna viitoare este online.

Pentru a participa, trebuie doar să vă înscrieți pe linkul de mai jos: 👉 https://zoom.us/…/tJMrc-GtqzIjH9TbFMfPsbxHW2uRWvUX08Qe

Recomandările noastre

Cele mai citite articole