Avram Iancu – titlul mondial „Performance of the Year” pentru înotul contra curentului în Dunăre

Performanţa polisportivului Avram Iancu, de a înota peste 18 ore împotriva curentului pe Dunăre, a fost apreciată de Organizaţia Mondială de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA) ca fiind cea mai bună din lume în anul 2021, pentru reuşita sa bibliotecarul din Petroşani obţinând titlul mondial de „Performance of the Year”.

Iancu a fost nominalizat pentru performanţa anului 2021 în lume la înotul în ape deschise după ce a reuşit să parcurgă 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră.

Performanţa lui Avram Iancu, stabilită pe 9 septembrie 2021, a fost omologată de organizaţia mondială cu sediul în California, iar acesta a fost nominalizat, alături de alţi 14 sportivi din lume, pentru obţinerea titlului de „Performance of the Year”.

Câştigătorul a fost desemnat prin votul publicului pe site-ul oficial al asociaţiei, rezultatele fiind anunţate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

„Faptul că performanţa mea de pe Dunăre, o premieră mondială, a fost apreciată de specialiştii în domeniu şi validată prin votul publicului larg reprezintă un lucru extraordinar pentru mine, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă mişcarea sportivă. Mă bucur foarte mult că performanţa anului 2021 la înotul în ape deschise a fost stabilită de un român care trăieşte în Petroşani, la poalele Muntelui Parâng”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată în istoria premiilor WOASA când titlul mondial „Performance of the Year (2021)” ajunge în România.

„După opt ani de înot extrem în apele învolburate ale lumii, am reuşit să realizez cea mai mare performanţă în domeniu, ducând numele României pe cea mai înaltă treaptă a recunoaşterii internaţionale. Mă bucur să ştiu că revoluţia românească pe care am pornit-o la înotul în ape deschise în 7 august 2014 a determinat şi pe alţi români să înoate şi să dezvolte acest sport. Specialiştii de la WOWSA, cărora le mulţumesc, au sesizat performanţa mea unică şi au nominalizat-o ca atare. Marele merit al acestei victorii este al tuturor românilor care m-au votat!”, a completat Iancu.

Bibliotecarul din Petroşani este cunoscut pentru performanţele sale sportive, printre care traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016. În vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor sale mai este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole