AUR Timiș propune o administrație locală și centrală mai suplă: să avem între 12 și 15 județe – 1.300 de primării în loc de 3.300 câte sunt în prezent

AUR Timiș consideră că este momentul pentru o schimbare în România în ceea ce privește organizarea teritorială.

În prezent țara noastră funcționează pe baza unei organizări teritoriale stabilite în 1968.

Multe lucruri s-au schimbat de atunci. S-au făcut și lucruri bune pe organizarea asta teritorială și lucruri mai puțin bune, dar noi, AUR, considerăm că este momentul pentru o schimbare. AUR a invitat astăzi, la Parlament, la o dezbatere serioază și aplicată cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României, reprezentanții partidelor politice, atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție. De la tribuna Parlamentului, de la PSD până la PNL și USR, cu toții s-au exprimat cu privire la utilitatea reorganizării teritoriale. Să vedem dacă sunt serioși, dacă înțeleg că nu trebuie să așteptăm până în 2025 pentru această schimbare absolut necesară. Propunerea AUR este de a avea un primar doar dacă există 5.000 de locuitori. În plus, propunem reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale (UAT) de la 3.300, câte sunt în prezent, la 1.300.  De asemenea, AUR propune modificarea hotarelor județelor, astfel încât să avem între 12 și 15 județe“, se arată într-un comunicat de presă.

AUR respinge orice formă de regionalizare și separatism pe criteriu etnic, dar asta nu trebuie să ne împiedice să gândim o administrație locală și centrală mai suplă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole