Au reînceput incendiile de vegetație uscată în Timiș

Începutul de primăvară aduce și multe incendii de vegetație. Pompierii fac apel către locuitorii din județul Timiș să nu mai dea foc la resturile din grădini, în timpul curățeniei de primăvară, pentru că pot provoca incendii.

„Având în vedere faptul că în ultimele zile s-a înregistrat o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată, dorim să le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Această practică de „igienizare a terenurilor” este dăunătoare mediului, deoarece determină poluare aerului prin fumul rezultat, sărăceşte solul de materie organică iar microfauna solului este distrusă. De asemenea, arderea miriștilor omoară zeci de animale anual și distruge habitatul acestora”, transmite ISU Timiș.

În cazul în care este necesară arderea miriștii și a resturilor vegetale, aceasta se efectuează respectând următoarele măsuri:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

„Pentru a nu vă pune viața și bunurile în pericol, respectați măsurile de prevenire a incendiilor”, mai transmite ISU Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole