Timișoara: expoziție Corneliu Baba la Muzeul Național de Artă – se deschide cea mai consistentă și completă colecție publică de lucrări ale maestrului

Cea mai consistentă și completă colecție publică de lucrări ale maestrului Corneliu Baba se deschide într-o nouă abordare expozițională joi, 7 noiembrie 2024, ora 18:00, în Galeria Colecției din cadrul Muzeului Național de Artă Timișoara.

Expoziția „O privire de aproape” cuprinde un număr impresionant de lucrări provenind din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara și din donația Corneliu Baba, cărora li se adaugă începând cu evenimentul prezent lucrări împrumutate din colecția artistului, curatoriată de doamna Maria Muscalu-Albani și din colecția privată SUN-Collection. Sunt reprezentate astfel cele mai importante perioade de creație, oferind ocazia unei întâlniri de ansamblu cu universul creator. Evenimentul propune accesarea acestui fond patrimonial din perspective proaspete, încurajând întâlnirea și dialogul critic creativ între trecut și prezent, între conceptul curatorial și audiență, între cele trei resurse muzeale fundamentale – expunere, cercetare și comunicare”, a transmis Muzeul.

Pentru a rămâne viu, patrimoniul cultural, cel pictural mai ales, are nevoie de exercițiul permanent al privirii.

Din această perspectivă, expoziția ce se deschide în apropierea zilei de naștere a artistului Corneliu Baba integrează abordări dinamice, pornind de la nucleul muzeografic existent și adăugând elemente noi ce propun posibilități alternative de a privi și de a înțelege opera în ansamblul straturilor picturale, muzicale și literare.

Niciodată și în nicio împrejurare nu mi s-a părut mai evident decât în momentul de față faptul că noul proiect va face ca pictura lui Corneliu Baba să fie mai actuală, mai încărcată de contemporaneitate, că fiecare lucrare și obiect trebuie să ocupe locul pe care îl ocupă și că eu trebuie să fiu cea care sunt – istoric de artă, legatar al posterității dragului Maestru. (Maria Muscalu-Albani, curator coordonator al expoziției). Structurată pe registre diferite, care își împrumută sensuri și teme într-o țesătură unitară, expoziția prilejuiește o serie de trasee inedite, fiecare oferind posibilități multiple de studiu și dezvăluiri surprinzătoare. Accentele expoziționale punctează conexiuni care invită la o răzuire atentă a stratului de timp și la o apropiere necesară de un întreg ansamblu al detaliilor și al luptei creatoare de a fi, a simți și a gândi, fără de care suntem, noi înșine, incompleți”, mai arată organizatorii.

Conceptul expoziției aparține Mariei Muscalu-Albani.

Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.

Maria Muscalu Albani este istoric de artă, curator a numeroase expoziții de artă contemporană, curator al expoziției permanente „Corneliu Baba” din cadrul Muzeului Național de Artă Timișoara, Muzeul Colecțiilor București, expert în Corneliu Baba.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole