Timișoreanul Horia Colibăşanu va încerca prima ascensiune românească pe vârful Kangchenjunga – 8.586 metri – al treilea ca înălţime de pe planetă

 Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane vor face din nou echipă în această primăvară pentru un obiectiv important în Nepal, prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8.586 metri), al treilea vârf ca înălţime de pe planetă.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcaşul unui zeu ostil, credinţă întărită de vremea imprevizibilă şi avalanşele frecvente, se precizează într-un comunicat de presă.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume, datele din 2021 indicând o rată a mortalităţii de 29,1%, ceea ce înseamnă că unu din patru alpinişti care au încercat să îl urce şi-au pierdut viaţa.

După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediţie britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reuşită. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă.

Pentru alpinismul din România, Kangchenjunga încă reprezintă o provocare majoră, fiind singurul optmiar (munte de peste 8.000 de metri) neurcat de români.

Horia Colibăşanu se reîntâlneşte cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depăşit la timp pentru întoarcerea în siguranţă în ultima tabără.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Colibăşanu va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Prima parte a expediţiei se va desfăşura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5.200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

Expediţia ”Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt ‘optmiari’ urcaţi. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume.

Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere româneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6.194 m, Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8.126 m) pe faţa Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4.600 m, diferenţă de nivel).

A murit Ion Caramitru

Actorul era internat la Spitalul Elias din cauza unor probleme de sănătate.  Abia la începutul lunii august, medicii au reuşit afle ce boală are. Actorul avea o infecţie în sânge. …

Recomandările noastre

Cele mai citite articole