Timișoara: universul creativ al fotografului ceh Roman Franc la FABER – este renumit pentru portrete neconvenționale – fotografiile sale sunt incluse în colecții de prestigiu precum Biblioteca Congresului din Washington D.C. sau Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro

Timișorenii sunt invitați să descopere universul creativ al fotografului ceh Roman Franc, prin vernisajul expoziției Collections – o retrospectivă în premieră a operei sale, marți, 15 octombrie 2024, de la ora 18:00, la FABER, Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5, Timișoara, curator Lect. Univ. Dr. Mădălin Mărienuț.

Fotograful Roman Franc, un nume remarcabil în arta contemporană, explorează universul imaginii prin tehnica sa aparte, lucrând cu camere de format mare ce conferă fiecărei fotografii o dimensiune unică și profundă.

Renumit pentru portretele sale neconvenționale și scenografiile minuțios compuse, artistul surprinde esența umană cu o rară intensitate emoțională și cu o rafinată măiestrie tehnică.

Fiecare imagine semnată de artistul Roman Franc este o fereastră deschisă către intimitatea subiecților săi. În lucrările sale, artistul sfidează convențiile, oferind o perspectivă unică asupra portretului fotografic, fie că explorează individualitatea – așa cum o face în seria dedicată fratelui său la diverse vârste – sau creează impresionante compoziții de grup, unde fiecare figură își păstrează unicitatea. Privitorul descoperă o relație profundă între artist și subiecții săi, o legătură facilitată de natura sa empatică și cordială. Această conexiune permite modelelor sale să se dezvăluie cu o vulnerabilitate autentică, Roman reușind să creeze o atmosferă de încredere într-un timp surprinzător de scurt”, arată organizatorii.

Roman Franc este absolvent al Universității Masaryk din Brno, cu un Master în Educație, obținut în 2008. În 2015, a absolvit un Master în Fotografie, la Institutul de Fotografie Creativă din cadrul Universității Silezia, Opava, Republica Cehă. În prezent, este doctorand și predă la același institut. Activitatea sa profesională include și numeroase proiecte curatoriale și editoriale.

Fotografiile sale sunt incluse în colecții de prestigiu, printre care Galeria Moravian din Brno, Biblioteca Congresului din Washington D.C., Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro și Muzeul de Artă Zillman.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole