Timișoara: Gustul ca patrimoniu – degustare de produse locale la Casa Tineretului care își propune să exploreze relația dintre hrană, terroir și tradițiile culinare

Pe 6 octombrie 2024, Casa Tineretului din Timișoara va găzdui evenimentul „Gustul ca patrimoniu”, o inițiativă complexă a asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare care își propune să exploreze relația dintre hrană, terroir și tradițiile culinare.

Evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 14:00, și face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Acest eveniment interdisciplinar reunește trei componente distincte:

●            O masă rotundă cu participarea unor experți din domenii diverse

●            O expoziție foto intitulată „Gustul ca patrimoniu”

●            O degustare de produse locale

Masa rotundă va aduce împreună cercetători, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în gastronomie și reprezentanți ai autorităților locale. Printre vorbitori se numără Lucian Cuibus (Convivium leader Slow Food Cluj Transilvania), Sergiu Florean (Asociația CRIES), Anamaria Iuga (Muzeul Țăranului Român), Ersilia Alexa (Universitatea de Științele Vieții din Timișoara), Delia Barbu (My Banat), Paula Bora (Produs în Țara Zimbrilor, Rewilding Romania), Ionuț Crișan (consultant gastronomic), Cristina Chinole (Asociația Lanțul Alimentar Scurt), Laura Laurențiu (blogger culinar), Andrei Frățilă (chef, restaurant Nativ, Cluj-Napoca), Nicu Lazăr (Primăria Comunei Hoghilag). Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la relația dintre terroir și gust, până la rolul cercetării în protejarea patrimoniului alimentar și inițiative de promovare a gastronomiei locale. Se vor aborda teme precum punctele gastronomice locale, experiențele gastronomice autentice, importanța lanțurilor alimentare scurte și rolul administrației publice în susținerea gastronomiei locale, au transmis organizatorii.

Expoziția foto „Gustul ca patrimoniu”, care însoțește masa rotundă, va oferi o perspectivă vizuală asupra legăturilor dintre tradiție, sustenabilitate și educație alimentară. Realizată cu sprijinul mai multor organizații și inițiative locale, expoziția va prezenta imagini din bucătării, grădini și pășuni din diverse regiuni ale țării.

Evenimentul se va încheia cu o degustare de produse locale, oferind participanților șansa de a experimenta direct gusturi și arome specifice, subiectul discuțiilor în cadrul mesei rotunde. Masa rotundă se înscrie într-un demers mai amplu de explorare și promovare a patrimoniului gastronomic local, venind în continuarea unei serii de vizite pe teren și întâlniri gastronomice desfășurate în lunile anterioare, în cadrul aceluiași proiect și reprezentând o componentă integrantă a unui efort susținut de valorificare a patrimoniului gastronomic și alimentar, mai arată sursa citată.

Terroir-ul reprezintă ansamblul factorilor de mediu și culturali care influențează caracteristicile distinctive ale produselor agricole, în special ale vinurilor și alimentelor. Acest concept cuprinde elemente precum compoziția geologică a solului, condițiile climatice (inclusiv temperatura, precipitațiile și expunerea la soare), topografia terenului (altitudine, pantă, orientare), biodiversitatea locală și practicile agricole tradiționale specifice regiunii. Terroir-ul determină în mod direct proprietățile organoleptice ale produselor, incluzând gustul, aroma, textura și aspectul vizual. Acești factori interacționează într-un mod complex, creând un profil unic care nu poate fi replicat exact în alte locații geografice. În contextul științific și economic, terroir-ul este utilizat ca un indicator al autenticității și calității produselor, fiind adesea asociat cu sistemele de denominație de origine și indicații geografice protejate.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole