VEST: premieră – clădirile publice dintr-un oraș vor fi încălzite cu apă geotermală – va reduce cu 50% costurile de încălzire – sistemul va fi operațional din decembrie

Finalizarea sistemului de încălzire cu apă geotermală în oraşul Pecica ar urma să aibă loc în luna decembrie, administraţia locală obţinând o nouă linie de finanţare din fondurile europene, de aproximativ 11 milioane de lei, după ce proiectul iniţial a fost întârziat şi s-au cheltuit doar 14 milioane din cei 25 de milioane de lei obţinuţi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, a declarat luni, că noua finanţare vine prin Programul de Dezvoltare Durabilă, iar semnarea contractului va avea loc în următoarea perioadă între reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Investiţia a fost împărţită în două faze şi a trecut pe o nouă linie de finanţare. Din prima alocare de 25 de milioane de lei s-au decontat 14 milioane, astfel că acum primim diferenţa pentru a încheia proiectul. În acest moment, sunt realizate reţelele de conducte, sunt făcute forajele şi se lucrează la montarea centralei, urmând să realizăm şi branşamentele la clădirile publice ce vor fi încălzite cu apă geotermală. Lucrările ar trebui să se încheie în luna decembrie„, a declarat primarul.

Sistemul centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice în Pecica va încălzi 13 clădiri publice, între care şcoli şi grădiniţe.

Petru Antal a precizat că a depus deja o cerere de finanţare şi pentru reabilitarea unui puţ care datează din anii 1980, iar odată finalizate acestor lucrări, alte opt clădiri publice, între care baze sportive, vor fi încălzite cu apă geotermală. Acest proiect are nevoie de o finanţare de un milion de euro, iar cererea a fost depusă printr-un program european destinat proiectelor transfrontaliere.

Punerea în funcţiune a sistemului de încălzire cu apă geotermală va reduce cu 50% costurile de încălzire a clădirilor publice din oraş„, a spus Petru Antal.

Primăria Pecica are peste 50 de clădiri, însă cele care nu vor beneficia acum de apa geotermală vor fi branşate peste cel puţin cinci ani, când sistemul va fi extins şi pentru clădirile de locuit, mai ales pentru blocurile din oraş.

Sistemul centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice din Pecica ar fi trebuit să fie pus în funcţiune în toamna anului 2023, însă finalizarea lucrărilor a fost întârziată din cauză că nu au fost livrate la timp anumite componente ale instalaţiilor de pompare, care au venit din ţări diferite.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole