Timișoara: artistul Florin Magda a câștigat premiul “Peter Jecza“ pentru SCULPTURA ANULUI – lucrarea “Dulapul cu jucării“ este din oțel inox lustruit

Premiul „Peter Jecza” pentru SCULPTURA ANULUI, în valoare de 8.000 euro, inițiat de către Fundația Triade Timișoara cu sprijinul UniCredit Bank pentru o lucrare de artă publică, a întrunit interesul a 52 de artiști care au propus în concurs 70 de lucrări.

Reunit într-o sesiune finală de selecție, juriul a desemnat drept câștigătoare lucrarea artistului Florin MAGDA, Dulapul cu jucării, 2023, oțel inox lustruit, 2,4 m x 0,9 m x  2 m.

Juriul a fost format din specialiști din domeniul sculpturii și al artelor vizuale: Celia Ghyka – arhitect, Andrei Petru Jecza – director executiv Fundația Triade, Ana-Maria Mihăescu – președinta Asociației Castel Salbek, Aurelia Mocanu – critic de artă, Ciprian Mureșan – artist vizual, Bogdan Rața – sculptor, Maria Rus-Bojan, critic de artă, curator.  Criteriile abordate de către juriu s-au referit la natura convingătoare a proiectului propus, la claritatea intențiilor, a abordărilor unice ale sitului și contextului public (gradul de securitate, relația morfologică cu spațiul public, materialitatea obiectului). După ce a analizat și notat individual propunerile, juriul a procedat la preselecția unui număr de 8 propuneri finale. Artiștii cărora aparțin lucrările nominalizate sunt următorii (în ordine alfabetică): Maria-Mădălina BRÎNEȚ , Maxim DUMITRAȘ , Florin MAGDA, Marta MATTIOLI , Cătălin OANCEA , Dragan RAJSNIC, Marius RIȚIU, Aurel VLAD”, se arată într-un comunicat de presă.

Juriul a mai acordat o mențiune specială, ce constă într-o lucrare a sculptorului Peter Jecza,  atribuită artistului Marius RIȚIU, Rockabye, metal bătut, 324 x 90 x 90 cm

Decernarea Premiului „Petru Jecza” pentru SCULPTURA ANULUI și expunerea lucrării câștigătoare în spațiul public se va face printr-un eveniment dedicat, la care vor participa ca invitați susținătorii proiectului, organizatorii, membrii ai juriului, artiști, în data de 16 octombrie 2024.

În paralel, artiștii nominalizați vor fi invitați să participe la prezentarea unei expoziții în spațiul public, pentru o perioadă de 6 luni.

Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului este o inițiativă a Fundației Triade, cu sprijinul UniCredit Bank. Premiul poartă numele sculptorului Peter Jecza, membru fondator al Fundației Triade, ca omagiu adus contribuției sale semnificative la sculptura românească contemporană.

Fundaţia TRIADE este o organizație neguvernamentală, fondată în anul 2000 cu scopul de a promova arta contemporană și de a facilita dialogul dintre artiști și public. În cei aproape 25 de ani desfășurați pe scena culturală a Timişoarei, fundația a contribuit semnificativ la dinamica culturală a orașului, adunând o bogată experiență centrată pe interesul față de devenirea sculpturii și a limitelor sale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole