Timișoara: galeria de artă contemporană META Spațiu prezintă expoziția “INTERSPAȚIU“ – reunește cinci artiști emergenți și abordează conceptul de artă ca proces supus unor alterări succesive în relația spațiu-timp, precum și a dualității finit-infinit, provizoriu-perpetuu

Expoziția INTERSPAȚIU se deschide vineri, 16 august, ora 19:00 la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara.

Curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, expoziția reunește 5 artiști emergenți și abordează conceptul de artă ca proces supus unor alterări succesive în relația spațiu-timp, precum și a dualității finit-infinit, provizoriu – perpetuu. Cei cinci artiști, Mirela Cerbu, Sânziana Gheorghe, Onesim, Ana Maria Szollosi, Mihai Toth, au interacționat în cadrul proiectului “Emergent co-lab” cu artiști, oameni de știință, curatori, arhitecți, iar baza acestor întâlniri a constituit-o dialogul, schimbul de idei, experimentul. Experimentul este cel care a fundamentat întregul parcurs al acestui proiect și definește și expoziția INTERSPAȚIU“, se arată într-un comunicat de presă.

Incertitudinea devine punctul central în juxtapunerea celor cinci viziuni artistice.

În fizica cuantică, principiul incertitudinii al lui Heisenberg sugerează că, la nivel fundamental, particulele nu au poziții și viteze precise, ci o serie de probabilități. Această idee se reflectă în lucrările artiștilor, unde formele și structurile nu sunt fixe, ci fluctuează, transformându-se constant în răspuns la noi perspective și interpretări. O succesiune de poziții artistice pe care le putem privi ca pe un număr infinit de universuri paralele, oferă un alt cadru de interpretare. Lucrările prezentate pot fi percepute ca ferestre către aceste universuri alternative, fiecare lucrare reprezentând o realitate posibilă, o versiune diferită a unui moment, a unui gând sau a unei emoții. Această abordare rezonează cu ideea dualității finit-infinit, unde fiecare operă de artă este în același timp completă și în perpetuă evoluție, reflectând un univers vast și nelimitat de posibilități“, mai arată sursa citată.

Procesul artistic devine astfel un cadru de experiment, în care observația și interacțiunea determină forma finală a lucrării. Fiecare interacțiune a publicului cu operele de artă poate fi văzută ca o „colapsare a funcției de undă”, un moment în care potențialele infinite ale operei devin o realitate specifică și tangibilă.

Artiști: Mirela Cerbu, Sânziana Gheorghe, Onesim, Ana Maria Szollosi, Mihai Toth

Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți

Expoziția face parte din proiectul Emergent CoLab și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole