Timișoara: se înființează un consorțiu pentru învățământ dual pentru atragerea a 25 de milioane de euro, fonduri europene

Consiliul Local a aprobat astăzi participarea Primăriei Timișoara la constituirea „Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual Vest”.

Din noua entitate vor face parte și universitățile din Timișoara, împreună cu 18 companii din industria automotive și Horeca.

Conform referatului de aprobate al Hotărârii de Consiliu Local una dintre principalele probleme cu care se confruntă  învățământul profesional și tehnic (ÎPT), în momentul de față, este ineficiența pregătirii practice.

Raportul inadecvat dintre teorie și practică (mai cu seamă în cazul învățământului liceal tehnic); lipsa sau slaba calitate a dotării din atelierele școală; pregătirea modestă a personalului de specialitate din școli și absența unor raporturi contractuale clare între școală și potențialii angajatori, mai ales pentru anumite specializări sau parteneriate foarte recente. De asemenea, o altă provocare constă în lipsa unor spații educaționale în care elevul din ÎPT să se familiarizeze cu întreaga rută profesională completa în regim dual. ÎPT nu poate funcționa într-un mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii sociali, mai ales cu cei din mediul economic, astfel încât să se poată realiza învățarea la locul de muncă“, se arată în referatul de aprobate.

Obiectivul final al consorțiului este depunerea unei cereri de finanțare de 25 de milioane de euro prin PNRR pe linia de finanțare deschisă în acest moment prin Ministerul Educației Naționale.

Unul din criteriile de eligibilitate în cererea de finanțare o reprezintă prezentarea dovezii dreptului de proprietate sau dreptului de administrare asupra terenului de minimum 20.000 m2, de către UAT sau de către instituția de învățământ superior de stat.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole