Administrația PNL a CJ Timiș scumpește cu 86% extinderea drumului de la Dumbrăvița – deși nu se lucrează

Consiliul Județean Timiș a aprobat astăzi, în unanimitate, proiectul tehnic actualizat, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru lărgirea la 4 benzi a tronsonului dintre Socar și autostrada A1 a DJ 691, de pe raza comunelor Dumbrăvița și Giarmata.

De la demararea șantierului, în septembrie 2020, până la rezilierea contractului de către administrația PNL condusă de Alin Nica în februarie 2022, constructorul a realizat doar aproximativ 20% din lucrare.

În continuare, în cel mai scurt timp, va fi lansată licitația de execuție, cu estimarea că lucrările vor putea începe în luna martie a anului viitor, spune șeful CJ Timiș, Alin Nica.

De la rezilierea vechiului contract am trecut la realizarea unui nou proiect tehnic deoarece vechiul era deja de sute fiindcă prețurile la materiale au crescut foarte mult, noul PT pe tronsonul doi care este critic pentru noi, cel între autostradă și centură a fost finalizat, am actualizat valoarea din deviz care este cu 86% mai mare decât cea inițială stabilită în 2017. Vom trece chiar săptămâna acesta la încărcarea în SICAP a anunțului de licitație pentru execuție și după 90 de zile se poate selecta firma pentru a începe lucrările în primăvară pentru a fi terminate până la sfârșitul anului dacă nu sunt contestații, dacă nu apar chestiuni neprevăzute“, a spus șeful CJ Timiș, Alin Nica.

În total investiția demarată în septembrie 2020 avea un cost de aproximativ 75 de milioane de lei, care prevedea și extinderea prin Dumbrăvița. Acum însă acest cost a fost depășit doar de tronsonul dintre centură și autostrada A1.

În total, investiția pentru acest tronson (n.r. centura Timișoara – A1) se ridica la 81 de milioane de lei, din care aproximativ 6 milioane au fost deja plătite. Din cele 75 de milioane necesare în acest moment, aproximativ 20 reprezintă cheltuieli rezultate din lucrări suplimentare prevăzute în proiectul tehnic actualizat, considerate ca fiind necesare de către specialiștii contractați de administrația județeană. Acestea vor fi asigurate din bugetul județului. De exemplu, s-a prevăzut un strat de asfalt suplimentar, date fiind valorile de trafic care au crescut considerabil, pentru a evita prăbușirea structurii rutiere. De asemenea, sensurile giratorii vor fi iluminate, iar trecerea la nivel cu calea ferată va fi automatizată. Conform OUG 64/2022 se preconizează suplimentarea valorii eligibile a proiectului cu aproximativ 32 de milioane de lei, procedura fiind în curs de aprobare“, se arată într-un comunicat al CJ Timiș.

https://youtu.be/yW3gF5qLcA8

Recomandările noastre

Cele mai citite articole