Dominic Fritz: bugetul pe 2024 este centrat pe investiții – investim în viitor – anul trecut am avut investiții record de 635 de milioane de lei

Consilierii locali din Timișoara urmează să voteze bugetul orașului pe anul 2024.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a vorbit recent despre proiecția pe anul curent, mai ales într-un an special, cum este cel de alegeri.

Edilul a spus că după investiții record în Timișoara de 635 de milioane de lei în 2023, bugetul primăriei pe 2024 este centrat pe investiții, pe viitor.

Mai ales într-un an electoral există un obicei, din punctul meu de vedere foarte prost, de a anunța tot felul de bugete fantasmagorice, care nu au nicio bază în realitate, unde tu bugetezi niște venituri și niște cheltuieli care nu o să vină niciodată și la sfârșitul anului, când te uiți la execuție, de fapt, nici măcar jumătate nu ai încasat și cheltuit. Și nu vreau să intru în acest joc. Pentru mine e important să putem continua și finaliza proiectele începute, să începem altele proiecte noi, să finanțăm serviciile publice la un nivel normal, adică să nu intrăm iarăși în logica asta de a acumula datorii și în sensul ăsta este un buget realist, echilibrat și un buget care pune preț pe investiții, pe viitor. Doar ca să aveți o idee, în 2020, deci bugetul făcut înainte să devin eu primar, pentru fiecare leu investit au fost 9 lei pe bugetul de funcționare, deci doar cam 10% efectiv bani“, a declarat Dominic Fritz.

Întrebat care este proporția între cheltuielile de funcționare și cele de dezvoltare, primarul Dominic Fritz a subliniat că raportul dintre cele două indică foarte clar viziunea administrației: nu se cheltuie bani doar pentru azi, se investește în viitor.

Această proporție e atât de importantă pentru că vezi unde este orientarea, viziunea administrației, dacă se gândește la viitor sau dacă doar mănâncă bani pentru prezent. Și noi acum am ajuns anul trecut, de exemplu, pentru fiecare leu investit, să cheltuim 2 lei pe funcționare, adică cam o treime investim din banii ce încasăm și două treime dăm pentru servicii publice. Atenție, funcționare nu înseamnă doar salariile funcționarilor, ci înseamnă transport în comun, termoficare, curățenie, spații verzi și așa mai departe. Dar totuși trebuie să existe acest echilibru, nu putem să cheltuim 90% din banii noștri doar pentru prezent și să lăsăm generațiile viitoare apoi să rezolve problemele care se acumulează în timp“, a mai precizat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a mai vorbit și despre principalele proiecte care vor fi finalizate.

În 2024, vor fi gata investiții realizate în proporție de 50, 70, 80% – Clinica de  Balneologie, liceele Waldorf și Ungureanu, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, creșa de pe Bogdăneștilor, cinematografele Studio și Dacia, care vor fi gata în primăvară – vară. Printre investițiile mari care vor începe în acest an se numără Stadionul Arena Eroilor“, a spus edilul.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole