Garda de Mediu Timiș, legat de mirosurile de la Continental: asocierea disconfortului olfactiv cu poluarea este greu de dovedit

Garda de Mediu Timiș a transmit zilele trecute un punct de vedere legat de mirosurile de la fabrica Continental, pe care nu le asociază cu fenomenul de poluare.

“Deşi, de cele mai multe ori, mirosul este asimilat de cetăţeni cu fenomenul de poluare, în cele mai multe cazuri acesta nu este, de fapt, o stare de poluare, fiind un disconfort olfactiv, asociat cu starea de sănătate a populației, astfel că impactul asupra sănătății cetățenilor nu poate fi evaluat decât de autoritățile de sănătate publică. Asocierea disconfortului olfactiv cu poluarea este greu de dovedit, în condiţiile în care limitele de emisie şi imisie la indicatorii stabiliţi a fi monitorizaţi prin autorizaţia de mediu nu sunt depăşite, iar în legislaţia naţională în vigoare nu sunt stabilite limite sau condiţii concrete de determinare şi gestionare a mirosului emanat în procesele de producţie. De asemenea, mirosul generat în aceleași condiții de desfășurare a activității poate fi resimțit diferit de cetățeni, în condiții meteorologice diferite ( de exemplu: mirosul în perioada de calm atmosferic va avea o altă intensitate față de perioade cu vânt de intensități și direcție diferită)“, se arată într-un comunicat de presă.

Controale la care societatea care produce anvelope

“În cadrul controalelor efectuate de Garda Națională de Mediu, se verifică amplasamentul, existența și funcționarea instalațiilor de reținere a poluanților, rezultatele monitorizărilor și auto-monitorizărilor factorilor de mediu, efectuate de laboratoare specializate, conform cerințelor și frecvențelor stabilite prin autorizația de mediu. Garda Națională de Mediu nu are atribuții privind efectuarea de măsurători ale emisiilor sau imisiilor generate de operatorii economici. Astfel, vă facem cunoscut faptul că, comisarii GNM CJ Timiş au efectuat în anul 2021 mai multe controale la societatea CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS SRL (societate care produce anvelope și este amplasată în zona la care faceți referire), ocazie cu care au fost verificate monitorizările/automonitorizările factorilor de mediu. Menționăm că, prin Autorizaţia de Mediu revizuita in anul 2021, societății CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS SRL i-a fost impusă monitorizarea emisiilor în aer la sistemele de exhaustare, la parametrii pulberi și COV exprimați ca benzen, cu frecvență semestrială la pulberi și COV la aria Master Batch Coș: C(8.1-8.3), C(9.1-9.5), anual la pulberi la aria mixare Coș: C10.2, C11.2, C12.2, semestrial la COV la aria preparare Cos: C16, C17.1, C17.2, C(18.1-18.4), C19, C(45-50), C63. Monitorizările au fost efectuate de Laboratorul BALINT ANALITIKA Kft.-Ungaria cu frecvența impusă în autorizația de mediu și conform rapoartelor de încercare prezentate de societate, nu s-au înregistrat depășiri la niciunul din parametrii monitorizați“, mai precizează sursa citată.

Distanța până la care se simte mirosul se poate extinde până la 1.500 m

“De asemenea, prin autorizația de mediu i-a fost impusă operatorului economic masurarea semestrială a a emisiilor de miros prin olfactometrie dinamica, la cosurile cu ventilatie cu evacuare, si suplimentar in conformitate cu standardul SR 13725:2003 a fost determinata calitatea mirosului(efectul hedonic) evacuat. Conform rapoartelor privind măsurătorile olfactometrice efectuate în  sem I și sem II 2021 de catre laboratorul INTERGEO Austria, precum și conform Raportului de dispersie prin modelarea matematică din anul 2020, efectuat de laboratorul Olfasense din Austria, acreditat de Autoritatea Națională de Acreditare din Germania, s-a constatat că există o scădere a nivelului de percepție a mirosului, față de anii anteriori când nu au existat instalațiile de neutralizare a mirosului, respectiv de neutralizare a COV-urilor. De asemenea, se observă o percepție a mirosului de cauciuc în zonele în care nu există instalații de tratare a  mirosului. Conform măsurătorilor realizate în anul 2021: ,,potențialul de disconfort al aerului evacuat trebuie considerat drept minim și de cele mai multe ori are valoarea aprox 6  (ușor neplacut). Potențialul de disconfort nu este mai mare decat al altor instalații industriale comparabile.″ Distanța până la care se simte mirosul se poate extinde până la 1500 m, în funcție de condițiile meteo, fără a depași valoarea de 10%  în zonele rezidențiale, conform Raportului de dispersie“, mai arată Garda de Mediu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole