Voluntarii “Timișoara pentru Ucraina“ atacați cu pietre și amenințați cu moartea de o familie de romi din centrul orașului. Dominic Fritz: condamn și cer o reacţie fermă şi imediată a Poliţiei

Membri şi voluntari ai Asociaţiei Logs din Timişoara au fost nevoiţi să se mute, marţi dimineaţa, dintr-un imobil din centrul oraşului unde urmau să deschidă un centru de sprijin pentru refugiaţi ucraineni, ei acuzând fapte de intimidare şi ameninţare de la vecini aparţinând etniei rome în legătură cu care au depus şi plângeri la Poliţie.

Poliţiştii timişeni au deschis dosar penal pentru distrugere, după ce o femeie ar fi aruncat în urmă cu câteva zile cu pietre şi sticle spre clădirea din centrul Timişoarei, închiriată de asociaţia de voluntari pentru a desfăşura activităţi de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, spărgând câteva geamuri, au declarat marţi, reprezentanţi ai Poliţiei Timiş.

„În data de 3 iunie, în jurul orei 9,10, poliţiştii Secţiei 1 Timişoara au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie de 64 de ani ar fi aruncat cu pietre şi sticle spre un imobil de pe bulevardul C.D. Loga din Timişoara, distrugând două geamuri. Poliţiştii efectuează cercetări într-un dosar penal pentru distrugere”, a precizat Poliţia Timiş.

De asemenea, reprezentanţii ONG-ului au venit, marţi dimineaţa, sub protecţia unui echipaj de jandarmi, să se mute din imobilul respectiv, moment în care ar fi fost şi ameninţaţi cu moartea de către o persoană de etnie romă din imobilul vecin, cea care în urmă cu câteva zile ar fi fost şi filmată în timp ce arunca peste gard cu obiecte pentru a sparge geamurile clădirii.

Preşedintele Asociaţiei Logs, Flavius Ilioni Loga, a declarat reprezentanţilor presei locale că a notificat toate autorităţile, primăria, cancelaria primarului şi prefectura şi a depus o plângere penală şi pentru ameninţarea cu moartea. El a afirmat că vecinii de etnie romă sunt deranjaţi de faptul că proprietarul imobilului închiriat către ONG a refuzat să le vândă lor imobilul respectiv. Persoanele de etnie romă din vecinătatea clădirii respective au pus în ferestre afişe cu mesajul „aici stau ţigani”.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a condamnat, marţi, acţiunile de intimidare la care au fost supuşi, în ultimele zile, voluntarii asociaţiei LOGS, chiar în spaţiul închiriat pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni.

„Condamn cu fermitate acţiunile de intimidare la care au fost supuşi în ultimele două zile voluntarii LOGS, chiar în casa pe care au închiriat-o pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina. Este o veste proastă pentru întreaga comunitate faptul că voluntarii LOGS au renunţat la spaţiu şi au părăsit clădirea. Este scandalos că încă o dată agresorii au câştig de cauză. Aici nu vorbim de un incident izolat, ci de un mod de lucru al mafiei imobiliare care se foloseşte de astfel de practici pentru a-i elimina pe cei care le stau în cale. Intimidarea vecinilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor de la LOGS, este de fapt intimidarea statului român. Nu putem permite acest lucru”, spune primarul Fritz, într-o postare pe Facebook.

El cere Poliţiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne să intervină ferm în identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

„Cer de asemenea să se elaboreze un protocol pentru o reacţie fermă şi imediată a Poliţiei în astfel de cazuri, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei celor ameninţaţi. În niciun moment nu trebuie să planeze dubiul asupra organelor statului, că inacţiunea lor sau procedurile greoaie de reacţie ar putea încuraja astfel de strategii infracţionale”, adaugă Fritz.

Edilul mai precizează că Primăria a fost unul din iniţiatorii campaniei Timişoara pentru Ucraina şi are o colaborare de încredere cu LOGS Grup de Iniţiative Sociale. El spune că va propune Consiliului Local acordarea unui spaţiu voluntarilor LOGS pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura în continuare activitatea.

Presa a relatat în ultimii ani de mai multe cazuri de persoane, chiriaşi sau proprietari ai unor imobile naţionalizate sau retrocedate din centrul municipiului Timişoara, care au reclamat diverse intimidări din partea unor vecini de etnie romă, doritori să obţină clădirile respective sub preţul pieţei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole