Victorie pentru minoritatea română din Serbia – statul sârb a donat imobilul Luceafărul din Vârşeţ – constituie o componentă deosebită a patrimoniului cultural

Ambasadoarea României la Belgrad, Silvia Davidoiu, şi secretarul general al MAE sârb, Suzana Boskovic-Prodanovic, au semnat, vineri, Protocolul privind predarea-primirea imobilului Luceafărul din Vârşeţ, donat de statul sârb statului român prin Acordul semnat la 27 iunie 2022 de miniştrii de externe ai celor două ţări, anunţă Ambasada pe Facebook.

Conform Acordului prin care s-a realizat donaţia, imobilul, care are o semnificaţie istorică şi spirituală aparte pentru comunitatea română din Voivodina, va putea fi folosit de partea română pentru activităţi consulare, dar şi în vederea promovării culturii şi tradiţiilor române şi menţinerii cooperării cu persoanele aparţinând minorităţii naţionale române din Republica Serbia.

Complexul „Luceafărul” din Vârşeţ, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o componentă de o importanţă deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorităţii române din Serbia. Complexul este una din cele mai impozante clădiri din Vârşeţ, localizat în centrul oraşului, pe un teren de aproximativ 2.460 metri pătraţi. Destinaţia iniţială a fost Banca „Luceafărul”, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, clădirea fiind utilizată ulterior pentru multiple acţiuni de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti.

În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată. După înlăturarea regimului comunist, asociaţii ale membrilor minorităţii române au iniţiat demersuri pentru retrocedarea clădirii, care nu au fost, însă, soluţionate favorabil de autorităţile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate, conform unui comunicat al Guvernului român publicat în august cu ocazia aprobării acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind atribuirea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” ţării noastre, act semnat la Bucureşti, la 27 iunie 2022.

Începe consolidarea clădirii la Cinema Studio

Șantierul Cinema Studio a fost vizitat azi de un grup de lucru format din reprezentanți ai mediului cultural independent și ai primăriei. “S-a prezentat conceptul de arhitectură precum și stadiul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole