Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, analiză după primul tur al prezidențialelor: această batjocoră totală pe care PSD-PNL au dat-o electoratului de câțiva ani s-a întors ca un vot crunt de pedeapsă

Rezultatele finale după centralizarea voturilor exprimate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Timiș arată că Elena Lasconi (USR) a câștigat cu 87.726 voturi, adică un procent de 28,4 %.

Pe locul al doilea s-a clasat candidatul independent Călin Georgescu cu 66.016 voturi, adică 21,37 %.

Pe locurile următoare s-au clasat: George Simonis (AUR) cu 42.935 voturi – 13,9 %; Marcel Ciolacu (PSD) cu 42.865 voturi – 13,88 %; Mircea Geoană cu 22.988 voturi – 7,44 %; Nicolae Ciucă (PNL) cu 21.007 voturi – 6,8 % și Cristian Diaconescu cu 10.317 voturi – 3,34 %.

În Timișoara a câștiga alegerile Elena Lasconi (USR) cu 50.009 voturi – 36.7%, urmată de candidatul independent Călin Georgescu cu 22.164 voturi – 16.27%; Marcel Ciolacu (PSD) cu 15.954 voturi – 11.71%; George Simonis (AUR) 14.855 voturi – 10.9% și Mircea Geoană cu 12.186 voturi – 8.94%.

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a realizat, duminică noaptea, o analiză, pe care a postat-o pe contul său de Facebook, în care prezintă o perspectivă asupra ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale, cel puțin în primul tur.

Alianța pe care PNL a făcut-o cu PSD a distrus în mentalul colectiv al românilor dihotomia „stânga” PSD (tradiția lui Ponta, națiunea lui Dragnea, conservatorismul naționalist, scepticismul occidental) și „dreapta” PNL/PD (politici economice de dreapta, dezvoltare economică, integrare europeană, conservatorism religios). A lăsat un vid în proiecția politică, proiecția aia diluată ideologic dar care se transpunea electoral în acronimele PSD – PNL/PD. Orașele mari și județele dezvoltate au devenit reprezentate de USR, singurul partid liberal european credibil, și partidele spart din el, dar insuficient încă în procentul populației. În spațiul rural-urban mic-urban precar în care PSD-PNL/PD opera și de unde lua milioanele de voturi, naționalismul, conspirațiile, teoriile antivaxere și anti-în-general au acaparat agenda după pandemie, inflație, război și criza politco-economică. Aici, cu largul concurs al sistemului (adică deepstate-ul, partidele și rețelele lor clientelar-politice) a început să alerge alianța extremiștilor (AUR, SOS, CG11) și să fie împinși în mainstream de sistem și trusturile lor de presă. Au primit locuri în comitetele și comițiile numite de parlament în înțelegere cu PSD-PNL, au primit luni continue de audiență în prime time și pe lângă, acestea, forțele extremiste au venit cu abilitatea de a pătrunde transversal în segmentele de electorat prin intermediul TikTok și a rețelelor sociale. Guvernul reformist PNL-USR a fost dinamitat atât faptic, cât și ca proiecție a unei guvernări reformiste, exact de cei ce ar fi trebuit să susțină asta, KWI și PNL. USR și reformiștii au fost eliminați din orice poziție de decizie și mai mut de atât, tot aparatul de propagandă a dat în această idee, și încă mai lovea în acest ideal și în campania eletorală. Butaforia de ieșim de la guvernare dar rămânem în guvern a distrus votul PNL în Ardeal, milioanele pompați în propagandă anti-Lasconi și anti-USR a permis voturi sparte în candidați iepuri ai sistemului, aici PSD a sprijinit cu toată colecția de alergători la derută. Iar acum, această batjocoră totală pe care PSD-PNL au dat-o electoratului român de câțiva ani, s-a întors ca un vot crunt de pedeapsă. Încă se numără, diferența este sub 100k, România va trebui să fie salvată de orașele mari, București și județele dezvoltate, rămâne să aflăm în această noapte dacă o va salva în seara aceasta sau în anii care vin. Pare totuși că de mâine“, a precizat Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole