Zona de agrement Ghioroc, supranumită „Litoralul Vestului”, datorită plajei de 11.000 de metri pătraţi cu nisip fin şi lacului de 66 de hectare, va fi dezvoltată printr-un proiect de 5.000.000 de euro, care prevede, între altele, lucrări de infrastructură, realizarea unei baze sportive şi refacerea plajei, pe care vor fi amplasate mai multe umbrele din stuf.
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a declarat vineri că sezonul estival la Plaja Ghioroc va fi deschis oficial la finalul lunii iunie, chiar dacă zona de agrement poate fi vizitată de turişti şi acum, pentru că unii comercianţi şi-au început activitatea.
Faţă de anul trecut, în acest sezon nu vor exista schimbări majore privind facilităţile oferite turiştilor, în afară de faptul că în zona comercială va funcţiona un nou restaurant şi un loc de joacă pentru copii.
Edilul a precizat însă că la Plaja Ghioroc va fi implementat primul proiect de dezvoltare cu fonduri europene de când comuna a devenit staţiune de interes local (2020).
„Este vorba de un proiect de 5.000.000 de euro care va fi depus în acest an pentru finanţare prin ADR Vest. Vom realiza, în zona de agrement Ghioroc, care are în total 105 hectare, aici incluzând lacul şi toate facilităţile pentru turişti, lucrări de infrastructură, vor reface promenada şi plaja din nisip, pe care vom instala mult mai multe umbrele, aşa cum ne-au cerut turiştii. Vom amplasa o scenă permanentă iar lângă sala de sport aflată deja în construcţie cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii, prin acest proiect european vom realiza un teren deschis pentru diferite sporturi„, a declarat edilul.
În sezonul estival din 2023, „Litoralul Vestului” a fost vizitat de aproximativ 120.000 de persoane, cu 10% mai multe decât în 2022.
Spre comparaţie, Ştrandul Neptun din Arad, în trecut considerat cel mai mare din România şi al doilea cel mai mare din Europa aflat pe o apă curgătoare, a avut anul trecut puţin peste 83.000 de vizitatori.
Plaja Ghioroc, aflată la circa 20 de kilometri de oraşul Arad, este folosită de zeci de ani de turişti, însă în ultimii ani aici au apărut investiţii publice şi private care au atras mii de vizitatori, mai ales din zona de vest a ţării şi din Ungaria.
Lacul Ghioroc are o suprafaţă de 66 de hectare şi o adâncime maximă de 15 metri, iar plaja este amenajată cu palmieri, umbrele, baldachine, terase, tobogane de apă, locuri de joacă pentru copii şi un camping. Accesul este liber, dar şoferii trebuie să plătească o taxă de parcare de 10 lei pe zi, bani pe care administraţia locală îi foloseşte pentru a întreţine zona de agrement.