VEST: investiții de 100 milioane de euro într-un sistem centralizat pentru a produce apă caldă – este prima lucrare majoră de retehnologizare din ultimii 35 de ani

Lucrările de retehnologizare a CET Hidrocarburi (CET H) Arad, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, avansează iar din toamnă unitatea va putea produce o parte din apa caldă necesară orașului, a anunțat, miercuri, primarul municipiului, Călin Bibarț.

Edilul a prezentat pe contul său de Facebook un videoclip de pe șantier, în care se vede că se lucrează la montarea turnurilor de evacuare a gazelor.

”Construim noua unitate de producție pentru încălzirea orașului, după cum se vede deja a prins formă. (…) În toamnă, pentru viitorul sezon rece, o parte din capacitatea de producție va fi dată în funcțiune și astfel o parte din apa caldă absolut necesară în casele oamenilor va fi produsă în alte condiții”, afirmă primarul în videoclip.

Lucrările de retehnologizare a CET H Arad au început în toamna anului trecut, fiind prima investiție majoră în termoficarea locală din ultimii 35 de ani.

La finalul lunii februarie 2024, a avut loc semnarea contractului cu asocierea de firme care a câștigat licitația de proiectare și lucrări, valoarea contractului fiind de 534 de milioane de lei (TVA inclus). Asocierea este formată din Elsaco Electronic SRL, Elsaco Engineering SRL și Vestra Industry SRL.

La acel moment, câștigătorii licitației spuneau că acesta este cel mai modern proiect energetic urban din România, cu tehnologii de ultimă generație, care vor permite obținerea energiei electrice și termice la costuri mai mici cu până la 50%.

Proiectul, care a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ar urma să fie complet finalizat în 2026.

În urmă cu doi ani, la prezentarea proiectului, reprezentanții municipalității anunțau că, după șase decenii, se va renunța la tehnologia sovietică de la CET H. Centrala va avea o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, formată din trei motoare termice pe gaz natural și o stație electrică de transformare. Complexul va asigura producția de agent termic și energie electrică pentru vânzare.

Noua centrală va avea capacitatea de 30 MW electric și 70 MW termic, iar tehnologia va permite folosirea gazului sau a unui amestec de gaz cu 20% hidrogen, caz în care emisiile de carbon ar fi și mai mici.

Administrația locală consideră că în câțiva ani ar urma să fie recuperată investiția făcută din bugetul propriu, care reprezintă 38% din cheltuielile eligibile ale proiectului, finanțarea europeană nerambursabilă fiind de 62%.

CET H plătește anual 4,5 milioane de euro pentru certificatele verzi, dar, după retehnologizare, suma plătită va fi de cel mult un milion de euro, conform responsabililor.

CET Hidrocarburi, având ca acționar 100% Consiliul Local Municipal Arad, mai are aproximativ 20.000 de locuințe racordate, față de 43.000 în 1990, însă, după retehnologizare, administrația locală intenționează să înceapă o campanie de readucere în sistem a locuințelor debranșate de-a lungul anilor. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole