VEST: dezastru în pădurile din Caraș-Severin provocat de vijelii – circa 5.000 de hectare distruse din care peste 300 de hectare din pădurile seculare, patrimoniu UNESCO

Câteva mii de hectare de fond forestier, proprietate publică a statului şi sute de mii de metri cubi de material lemnos din mai multe specii au fost rupţi sau doborâţi la pământ în urma fenomenelor meteo periculoase care s-au abătut zilele trecute asupra judeţului Caraş-Severin.

În zonă, vântul a atins la rafală chiar şi 120 km/ h şi a lăsat în urmă un dezastru.

Rafalele puternice de vânt, ploile torenţiale şi grindina au secerat de pe suprafaţa solului şi au ciuntit hectare întregi de pădure, atât administrate de Direcţia silvică judeţeană, cât şi de Administraţiile Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului respectiv Cheile Nerei-Beuşniţa, a declarat Ion Tabugan – şeful Direcţiei silvice Caraş-Severin, care a şi explicat efectele vortexului, de intensitate Cod Roşu, care s-a abătut asupra judeţului:

“Efectul de foehn pe anumite părți a pus la pământ circa 5.000 de hectare per total, iar din pădurile acelea seculare, care erau în Rezervația Cheile Nerei Superioare, arbori de cel puțin 60-70 de ani, au fost doborâte 329,5 hectare, cu un volum de 186,4 mii metri cubi, păduri care sunt înscrise și în catalogul UNESCO. N-a putut pe o parte din ei să-i întoarcă şi să-i doboare la pământ, i-a învârtit, i-a rupt de la jumătate și au rămas pur și simplu ca niște sulițe pe sute de hectare. Sub aspectul valorificării este interzisă tăierea în zona protejată a parcurilor naţionale, pentru că aici natura trebuie să lucreze așa cum a lăsat-o Dumnezeu de milioane de ani. Ieri a fost o pădure, azi NU mai este. Însă celălalt lemn trebuie pus în valoare cu prioritate și scos la licitație. Toate lucrurile acestea le-am raportat atât la regie, cât și la prefectură“.

Cele mai afectate Ocoale silvice din Caraş-Severin sunt: Mehadia, Nera, Anina şi Reşiţa. La nivelul acestora au fost constituite echipe de teren care verifică toate suprafeţele afectate, urmând a proceda în regim de urgenţă la punerea în valoare şi obţinerea aprobărilor extragerii produselor lemnoase accidentale, rezultate de pe urma furtunii.

Astfel că, până la această dată, au fost identificate doborâturi și rupturi de vânt pe o suprafață de aproximativ 2.662 ha, fiind estimat volum de masă lemnoasă afectată de doborâturi și rupturi de vânt de 267,4 mii mc, din care în masă (pe întreaga suprafață) de 423,2 ha cu 212,2 mii mc.

Raportat la nivelul ocoalelor silvice situația este următoarea:

•             Ocolul Silvic Mehadia, sunt raportate doborâturi și rupturi de vânt, pe o suprafață de 910 ha, cu un volum estimat de 55,9 mii mc;

•             Ocolul Silvic Nera – o suprafață de 1635 ha, cu un volum estimat 196,5 mii mc;

•             Ocolul Silvic Anina – o suprafață de 113,0 ha, cu un volum estimat 14,7 mii mc;

•             Ocolul Silvic Reșița – o suprafață de 4 ha, cu un volum estimat  0,4 mii mc.

La Ocolul Silvic Nera, din totalul suprafeței afectate de 1.634,6 ha, o suprafață de 1.382,1 ha, cu volumul estimat de 192,1 mii mc este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și în Catalogul Național al Pădurilor virgine/cvasivirgine din România.

Din suprafața inclusă în zona de protecție integrală 329,5 ha  cu volumul estimat de 186,4 mii mc, este în situl UNESCO Izvoarele Nerei.

La Ocolul Silvic Anina, în urma fenomenelor meteorologice periculoase, care s-au succcedat celor din 13.07.2023, manifestate și în data de 19.07.2023, din totalul suprafeței afectate de 113,0 ha, o suprafață de 40,5 ha, cu volumul estimat de 2,9 mii mc este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

A murit actorul Jean Paul Belmondo

Talent, energie, insolență, umor: avea totul pentru a seduce… și a făcut-o în filme, pe scenă, în viață. Actorul Jean Paul Belmondo s-a stins din viață la 88 de ani,…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole