VEST: cod roşu de inundaţii pe râul Bega în Timiș – depăşiri ale cotelor pe 4 râuri din Caraș – trafic feroviar blocat în Hunedoara

Râul Bega se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, în zona localităţilor Făget – Lugoj din judeţul Timiş, iar locuitorii au primit mesaj RO-Alert. În judeţul Caraş-Severin, pe patru râuri sunt depăşite cotele de atenţie, iar în judeţul Hunedoara un mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată în zona Petroşani, blocând traficul feroviar.

UPDATE – Avertizarea Cod roşu pentru râul Bega a fost prelungitp până marţi, la ora 8.00.

Zece bazine hidrografice se află sub incidenţa codurilor hidrologice de inundaţii.

”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialistii INHGA au prelungit Codul Roşu pentru Râul Bega, pe sectorul staţia hidrometrică Făget – staţia hidrometrică Balinţ până marţi la ora 8:00.

Totodată, în intervalul 27.02 ora 12.00 – 28.02. ora 16.00m se instituie Cod portocaliu pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Crasna (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Pogăniş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

De asemenea, râuri din bazinele hidrografice: Tur, Şieu – afluent al Someşului Mare, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Niraj – afluent al Mureşului, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa se vor afla sub incidenţa Codului galben începând de luni de la 12.00 ăi până marţi, la miezul nopţii.

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, precizează hidrologii.

UPDATE – ”În urma precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele 3 zile pe întreg spaţiul hidrografic Banat şi căzute peste stratul de zăpadă deja existent, s-au produs creşteri de debite şi niveluri pe toate cursurile de apă, cu depăşiri ale cotelor de apărare. În această dimineaţă, a fost emis un cod roşu de inundaţii pe râul Bega, la staţia hidrometrică Făget”, anunţă Administraţia ”Apele Române” Banat.

Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coştei, ABA Banat a închis stăvilarul pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiş pe râul Bega.

La nodul hidrotehnic Topolovăţ canalul descărcător funcţionează deja, ceea ce înseamnă că o parte din debitul de pe râul Bega este descărcat în râul Timiş.

Golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, în acest moment nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.

Angajaţii ABA Banat de la Formaţiile de lucru patrulează pe digurile din sectorul amonte Balinţ-aval Făget, pentru identificarea posibilelor probleme ce pot apărea. Personalul din cadrul Centrului de Intervenţie Rapidă a ABA Banat cu materialele şi mijloacele de intervenţie sunt pregătite şi deplasate în sectorul Făget-Balinţ.

UPDATE – Prin Hotărârea Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă, s-a dispus evacuarea a aproximativ 65 şcolari, preşcolari şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Răchita.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu a anunţat luni dimineaţă că a fost emis cod roşu de inundaţii până la ora 16.00, pe râul Bega.

”Cod roşu de inundaţii până la ora 16:00 pe râul Bega, în zona Făget-Lugoj. Am convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru ora 08:45. A fost emis mesaj RO-Alert de avertizare pentru populaţia din zonele vizate. Echipele ISU şi SGA sunt mobilizate”, a transmis Ritivoiu.

Pompierii au intervenit şi pentru evacuarea apei în 5 gospodării şi pe un drum judeţean.

”Pompierii din cadrul Detaşamentului Lugoj şi Staţiei Făget au fost solicitaţi să intervină, în această dimineaţă, pentru evacuarea apei din 5 gospodării în comuna Răchita şi 1 din oraşul Făget; degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova – Dubeşti”, a transmis ISU Timiş.

În judeţul Timiş este în vigoare, până la la ora 16.00 o avertizare hidrologică cod roşu pe râul Bega, în zona localităţilor Făget şi Balinţ.

În judeţul Caraş- Severin este depăşită cota râurilor Pogăniş, Bistra, Vornic şi Nera. Pe drumurile judeţene nu sunt probleme şi nici localităţi fără energie electrică nu sunt.

În judeţul Hunedoara, pe tronsonul de cale ferată Petroşani-Crivadia, traficul este blocat  din cauza unor arbori căzuţi pe linia de contact.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole