VEST: cetăţile Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana vor fi restaurate cu 7,4 milioane de euro, bani europeni

Cetăţile Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor beneficia de fonduri în valoare de peste 7,4 milioane de euro câştigate de Consiliul Judeţean Hunedoara prin trei proiecte depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce prevăd restaurarea şi punerea în valoare a acestor situri istorice.

Contractele de finanţare au fost semnate miercuri la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către ministrul de resort, Marcel Boloş, şi de preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Aceste noi proiecte, pentru care am obţinut fonduri prin PNRR, vin în completarea celor aflate deja în derulare şi prin care cele două situri arheologice vor căpăta o mai mare vizibilitate, iar vestigiile pe care le deţin vor fi restaurate şi înfăţişate publicului într-o manieră nouă, profesionistă, adaptată cerinţelor viitorului. Patrimoniul istoric şi punerea sa în valoare reprezintă pentru mine una dintre priorităţi, alături de infrastructură, sănătate şi educaţie. Judeţul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate în monumente de mare însemnătate, în peisaje naturale şi obiective culturale. Tocmai de aceea, am dorit să fructificăm orice oportunitate de a atrage fonduri pentru mai buna lor conservare, restaurare şi punere în valoare„, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

Unul dintre proiectele care vor beneficia de finanţare se referă la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei. Investiţia prevede restaurarea Terasei a X-a din Zona Sacră a monumentului UNESCO.

Celelalte două proiecte vizează intervenţii în fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Aici va fi restaurată intrarea în Forul lui Traian şi va fi amenajat punctul de acces în sit. În această zonă vor funcţiona noul muzeu al sitului, un lapidariu şi un punct de informare a turiştilor. De asemenea, vor exista spaţii de primire, săli multifuncţionale pentru activităţi, proiecţii sau expoziţii temporare.

Fosta capitală a provinciei romane Dacia, situată în Ţara Haţegului, merită să fie mai bine pusă în valoare şi să devină, astfel, mai atractivă pentru vizitatorii care ajung în judeţul Hunedoara„, a precizat preşedintele CJ Hunedoara.

Finanţările pentru cele trei proiecte au fost obţinute din Componenta 11 – Turism şi cultură, din cadrul PNRR.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole