USR Timiș: administrația USR a redefinit regulile în vederea reabilitării patrimoniului istoric

USR Timiș consideră că noua administrație a orașului a redefinit regulile pentru accesarea unui sprijin financiar în vederea reabilitării patrimoniului istoric din fonduri de la bugetul local Timișoara.

“Începând cu octombrie 2021, s-a redeschis Biroul de Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente din Piața Traian. Cu ajutorul acestuia proprietarii pot beneficia de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor monument istoric sau a celor aflate într-un ansamblu sau sit monument istoric. De la deschiderea biroului și până astăzi, au avut loc peste 120 de audiențe cu cetățenii și asociațiile de proprietari. Toate clădirile istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente beneficiază de: 20% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de „grant” – finanțare nerambursabilă acordată de autoritatea administrației publice finanțatoare în cadrul prezentului Program. 80% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de contribuție financiară proprie – finanțare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanțatoare în cadrul prezentului Program de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Clădirile situate în situri istorice beneficiază de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare. 50% valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite“, se arată într-un comunicat de presă.

Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan a inițiat un proiect de lege

În luna decembrie, proiectul de lege inițiat de senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan prin care sunt oferite mai multe mijloace primăriilor pentru a sprijini reabilitarea fațadelor clădirilor istorice aflate în proprietate privată a trecut de Senat.

Prin acest proiect de lege, primăriile vor beneficia de un instrument suplimentar pentru a reabilita fațadele clădirilor istorice.

“Dacă până acum cuantumul de cofinanțare era fixat la 50%, după intrarea în vigoare a acestui proiect de lege vom da voie autorităților locale să-și stabilească singure cuantumul cu care participă, în funcție de importanța imobilului, starea acestuia și alte criterii obiective stabilite de consiliile locale.”, a declarat Raoul Trifan

Cei interesați de programul Biroului de Reabilitare Cartiere istorice și Monumente pot cere informații suplimentare prin e-mail – reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9:00 – 16:00.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole