Unul dintre apropiații șefului CJ Timiș, Alin Nica, pleacă de la județ: afacerea Dubai pusă la cale de un individ scotocind prin borsetă

Buletin de Timișoara publica pe 16 octombrie 2022 un articol intitulat “Schimb de prizonieri“ între Primăria Timișoara și Consiliul Județean – nevasta consilierului local Adrian Lulciuc vs. omul de încredere al lui Alin Nica“.

Ei bine, redacția noastră a avut dreptate, iar de mâine aproape toate schimburile dintre cele două instituții devin realitate.

Este și cazul fostului director din Consiliului Județean Timiș, Alexandru Avram, care de la 1 noiembrie va prelua Direcția de Relații Comunitare din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.

Alexandru Avram a fost transferat în administrația județeană de la Administrația Prezidențială după ce PNL a câștigat în 2020 Consiliul Județean, fiind un apropiat al șefului instituției Alin Nica.

După exact doi ani, fostului director părăsește CJ Timiș și face o radiografie extrem de dură, dar realistă, asupra ceea ce se întâmplă cu adevărat în administrația Alin Nica și gașca sa de sinecuriști.  

Astăzi a fost ultima mea zi in Consiliul Județean Timiș, o perioadă a proiectelor frumoase și a oamenilor dedicați, o perioadă cu lecții învățate dar și cu compromisuri care nu compromit. Ca și cadrul universitar am fost întotdeauna adeptul principiului  „Cei care au privilegiul de a cunoaște au datoria de a acționa” (A. E.) și tot în aceeași notă, cred sincer că avem datoria morală ca pe acolo pe unde trecem, să lăsăm, dacă nu mult, măcar puțin mai bine“, a scris Alexandru Avram pe Facebook.

Administratorul public Marian C. Vasile este luat în vizor la capitolul autointitulați specialiști care pot trimite o instituție serioasă în derivă.

Cei doi ani au fost însă și dedicați învățării unor lecții pentru care viața te poate lua pe nepregătite. Am învățat cât de importanți sunt oamenii dintr-o echipă și cât de mult contează caracterul, priceperea și mai ales buna credință. Si da, atunci când principiile, ideile și viziunea nu îți sunt împărtășite, fiind funcționar de carieră și obișnuit cu o anumită rigoare, este timpul să îți vezi de drum, căci, în cele din urmă, alegi cui îi spui coleg. Am învățat cum autointitulați specialiști pot compromite un întreg program de Guvernare locală și pot trimite o instituție serioasă în derivă administrativă sau pot distruge proiecte întregi, la care s-a lucrat enorm, sau pot încerca compromiterea imaginii unui demnitar. Sunt convins că, în continuare, conducerea CJT va găsi resorturile ”pe procedură”, prin care să elimine și alte bariere, create în calea implementării Programului de Guvernare Locală, un document programatic pe care l-am scris, pentru Consiliul Județean Timiș și care, împreună cu Strategia de dezvoltare 2021-2027 și proiectele aferente, pot accelera parcursul Timișului în procesul de convergență reală cu spațiul European. În încheiere, doresc să mulțumesc colegilor din aparatul de specialitate cu care am colaborat ireproșabil, doresc să mulțumesc și să îl felicit pe Vicepreședintele Alex Proteasa pentru modul în care lucrează alături de colegi și doresc să îi urez succes pe mai departe Președintelui Alin Nica“, a mai precizat Alexandru Avram.

Afacerea Dubai pusă la cale de “un individ scotocind prin borsetă, de la sine putere, a organizat întâlniri cu persoane neverificate“ (n.r. aluzie la fostul șef de cabinet Iosif Borsetă Nicoară ajuns șef peste turismul județean).

Astăzi, când discutăm despre participarea Județului Timiș la expozitia mondială Expo Dubai 2020, participare solicitată de reprezentanții pavilionului României, nu discutăm despre cel mai important proiect de promovare a județului Timiș din ultimii ani (demers perfectibil desigur), ci discutăm despre un scandal de presă căci, un individ scotocind prin borsetă, de la sine putere, a organizat întâlniri cu persoane neverificate.  La un decalaj enorm Cluj – Timiș pe zona de turism (420 mii turiști vs 190 mii in 2021) este nevoie de promovare, iar promovarea și dezvoltarea turismului nu se poate face din birou, la fel de mult cum nu se poate face prin indivizi ai mizelor mici și ai intereselor minuscule, dar personale. Astfel de indivizi nu pot scoate din borsetă idei și proiecte proprii, dar cu siguranță pot anula proiecte majore sau pot încerca compromiterea unor oameni de bună credință. Salut decizia Președintelui Nica de a se debarasa de un astfel de personaj, chiar dacă pentru câteva luni turismul timișean va trebui să mai suporte puțin“, susține fostul director din CJ Timiș.

La final, Alexandru Avram enumeră câteva dintre proiectele la care a lucrat în cei doi ani.

Las, la sfârșitul acestor doi ani în CJT, câteva proiecte deosebit de importante pentru direcția pe care am coordonat-o și pentru instituția care m-a primit cu brațele deschise:

– Conductele Transgaz Timișoara Deta Moravita si Timișoara SRM 1 – Timișoara SRM 3, proiect prin care va putea fi alimentat și Coltermul prin CET Sud, aspect care va asigura continuitate și predictibilitate în asigurarea de gaze naturale pentru încălzirea orașului (mulțumesc Bogdan Ghelbere și Vasile Ciuruș pentru sprijin și evident reprezentanților companiei Transgaz, care fac posibil acest proiect);

– Identificarea terenului pe care se va construi pista de testare a autoturismelor de la Biled, o suprafață de teren de 250 de Ha, urmând a fi scoasă din circuitul agricol pentru acest proiect de anvergură, similar Zala Zone din Ungaria (mulțumesc pentru sprijin conducerii primăriei Biled și pentru know-how conducerii companiei Continental).

– Parcul fotovoltaic al Consiliului Județean Timiș – prin acest proiect 60% din consumul de energie electrică al CJT și al subordonatelor va putea fi asigurat din producția proprie de energie verde (mulțumesc Ivonei Turnagiu, Mihai Crista, Geta Prisecaru, Radu Serban, Aurica Zamfiroiu și tuturor colegilor care m-au sprijin ca în timp record sa avem toată documentația finalizată);

– Susținerea în plenul CJT a proiectului de extindere a rețelei de gaze naturale pe programul Anghel Saligny în valoare de 160 de milioane de lei prin ADI Gaz Centru (mulțumesc Nicu Oneț, Mugurel Borlea și Mihai Crista).

– Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Socio – Economică a județului și Strategia de Eficiență Energetică 2021 – 2027 (mulțumesc echipei de proiect formată din Adrian Lupuț, Dan Mircea și Ioan Vitălaru pentru sprijin în implementarea proiectului);

– Realizarea ghidului Investitorului în Timiș – document de prezentare a avantajelor competitive ale Timișului (mulțumesc Ivona Turnagiu, Mihaela Pirvanescu si Diana Iordache pentru implicare);

– Aducerea lui Charlie Ottley la CJT pentru realizarea unui film de promovare a Timișului (mulțumesc Călin Ile, Delia Barbu și Ruxandra Adam pentru sprijin);

– Instituirea titlului de ambasador cultural, demers ce trebuie reluat de colegii care coordonează zona de cultură;

– Realizarea stării socio-economice a județului Timiș, proiect ce prezintă evoluția ascendentă în termeni de convergență reală a județului nostru in ultimul deceniu“, explică Alexandru Avram.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole