Transportul public din Timișoara se scumpește. Noile tarife propuse sunt de 4 lei pentru un bilet unic de călătorie și de 130 de lei pentru un abonament general pe 30 de zile

Societatea de Transport Public Timișoara a transmis către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara propunerile de tarife pentru călătoriile în Timișoara și în zona metropolitană. Noile tarife propuse sunt de 4 lei pentru un bilet unic de călătorie și de 130 de lei pentru un abonament general pe 30 de zile și urmează să intre în vigoare doar după aprobarea de către SMTT și Consiliul Local Timișoara.

Ajustarea tarifelor de călătorie este determinată de creșterea semnificativă a prețurilor pentru energie electrică și combustibil, piese de schimb pentru mijloacele de transport în comun, gaz metan și de creșterea anuală a inflației. De asemenea, efectele crizei epidemiologice, care a început în luna martie a anului 2020, au un impact negativ semnificativ asupra veniturilor.

Astfel, cheltuielile de combustibilul au crescut de la 6,03 milioane, în 2016, la 10,7 milioane în 2021, cele de energia electrică de la 3,9 milioane, în 2016, la 11,2 milioane în 2021, iar cele pentru gaze naturale de la 414.800 de lei, în 2016, la peste un milion de lei în 2021.

În perioada scursă de la data ultimei ajustări a tarifelor la abonamente, nivelul cheltuielilor a crescut semnificativ, atât prin creșterea prețurilor la utilități, piese de schimb și manoperă, cât și ca urmare a creșterii volumului prestației, prin introducerea mai multor curse în scopul diminuării timpilor de așteptare în stații.

„Societatea nu poate funcționa și în anii următori bazându-se în mare parte pe subvențiile acordate de Primăria Timișoara. În paralel cu acest plan de ajustare a tarifelor am lucrat și la unul de restructurare a companiei, pentru a eficientiza activitatea și pentru a scădea din costurile salariale. Astfel, în perioada următoare vom propune desființarea a 150 – 200 de posturi reprezentând personal auxiliar, fără legătură directă cu activitatea de transport. Restructurarea nu îi va viza pe cei care fac parte din personalul de bord (șoferi și vatmani) și pe cei care se ocupă în prezent de mentenanța mijloacelor de transport în comun. Vom asigura astfel că putem păstra un nivel salarial competitiv și, în același timp, ne vom asigura că frecvența curselor de transport public nu va fi afectată”, a declarat Patriciu Mălin Rușeț, directorul interimar al STPT.

În prezent, tariful pentru un abonament general este de 93 de lei, tarif care se aplică din data de 15.07.2009, în timp ce tarifele celorlalte titluri de călătorie (abonamente și bilete) se aplică începând cu data de 01.05.2018, iar biletul unic, care este valabil 60 de minute, introdus prin HCL 324/14.06.2019, înlocuiește biletul pentru o călătorie de 2,5 lei la același tarif de 2,5 lei. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole