Timișoara: Ziua Veteranilor de Război – colonelul Călina Constantin, ajuns la 100 de ani și 8 luni, a luptat în Regimentul 6 Artilerie Grea în vara lui 1944

29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război.

În județul Timiș mai sunt în viață 21 de veterani de război din cei aproape 20 de mii câți erau în 1989 și aproape 400 de văduve de veterani de război.

Un asemenea caz este cel al colonelului (retragere) Călina Constantin, veteran de război și cetățean de onoare al municipiului Timișoara, care a participat astăzi la Spitalul Militar la raportul de gardă al spitalului.

“Toți cei prezenți au asistat la o lecție de istorie emoționantă, prin rememorarea momentelor petrecute de domnul Călina Constantin în cel de-Al Doilea Război Mondial pe frontul de Est. Constantin Călina a luptat în Regimentul 6 Artilerie Grea și a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice, din vara anului 1944, sprijinind acţiunile trupelor germane. Regimentul său a supravieţuit ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi – Chişinău. „Eu am scăpat miraculos, Dumnezeu a fost cu mine. Dar în jurul meu era plin de sânge. Camarazii și cavaleria bombardată de artileria inamicului se întorceau de pe linia frontului cu lacrimi în ochi…..plângeam și noi, plângeau și caii de durerea ce era în jurul nostru” a povestit Constantin Călina. Firul vieții l-a purtat până la venerabila vârsta de 100 de ani și 8 luni.  Domnul colonel ne-a împărtășit și secretul longevității sale: „Mi-a plăcut să fiu ordonat, cinstit și corect cu toată lumea și am încercat să duc o viață sănătoasă, fără excese. Cred ca dacă nu eram cinstit și corect, nu ajungeam la vârsta aceasta.““, arată Spitalul Militar.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole