Timișoara: vizită în fosta Capitală Europeană a Culturii a primarului din Novi Sad și a Ambasadorului Republicii Slovenia la București

Luni, primarul Dominic Fritz s-a întâlnit cu primarul din Novi Sad, Milan Đurić, însoțit de reprezentanți ai vieții culturale și academice din orașul înfrățit cu Timișoara.

Timișoara și Novi Sad, din perspectiva istoriei comune și a moștenirii culturale bogate, au obiectivul de a se repozitiona pe scena europeană. Prin dobândirea titlului de Capitală Europeană a Culturii (Novi Sad în 2022 și Timișoara în 2023) s-a deschis oportunitatea de a explora și dezvolta potențialul comun, de a consolida prietenia dintre orașele noastre, prin contribuții semnificative la peisajul cultural european. Tema întâlnirii a fost continuarea cooperării dintre cele două orașe, dar și identificarea unor noi posibilităţi de colaborare în domeniul cultural, iniţiate în contextul programelor de Capitală Europeană a Culturii. Timișoara a fost invitată să colaboreze la ce de-a doua ediție a Festivalului internațional de film de la Novi Sad, un nou proiect rezultat în urma proiectului de Capitală Europeană a Culturii, care își propune să devină emblematic pentru întreaga regiune. În 2023, Novi Sad a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, primul oraș din această parte a Europei, la categoria artelor noi și digitale (Media arts)“, se arată într-un comunicat al municipalității.

La Timișoara a avut loc și vizita Ambasadorului Republicii Slovenia Dr. Robert Kokalj, care s-a întâlnit cu primarul Dominic Fritz.

Este o mare plăcere să găzduim oaspeți dintr-o țară care ne este atât de apropiată prin valori și provocări pe scena Europei. Atât Timișoara, cât și Slovenia au o bogată moștenire culturală, iar noile colaborări ar putea deschide noi oportunități benefice pentru ambele părți. Ambasadorul Sloveniei și-a exprimat dorința de a înființa un Consulat Onorific al Sloveniei aici, la Timișoara. Această inițiativă deschide noi orizonturi pentru colaborări economice, în special în domeniile industriei automotive și IT, dar și în ceea ce privește schimburile culturale. Primarul Timișoarei și-a manifestat deschiderea de a consolida legăturile dintre Timișoara și Slovenia și împreună să construim noi oportunități de promovare pentru a repoziționa România și Slovenia la nivel internațional“, mai arară sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole