Timișoara va avea căldură. Dominic Fritz: de luni, 11 octombrie, Colterm reîncepe furnizarea agentului termic pentru abonați. Încălzirea locuințelor va costa 3 milioane de lei pe zi

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că de luni, 11 octombrie, Colterm reîncepe furnizarea agentului termic pentru abonați.

Acesta spune că încălzirea locuințelor va costa 3 milioane de lei pe zi și dacă nimic nu se schimbă, toate veniturile PMT ar trebui să meargă, în fiecare lună, către Colterm, ceea ce este imposibil.

“Angajamentul nostru este că vom face tot ce ne stă în putință să asigurăm apa caldă și căldura în oraș, în condițiile în care prețul gazului pe piață s-a mărit la cote istorice și nemaivăzute, de 4 ori, doar în acest an. Adică, de la 102 lei lei în urmă cu un an, la 522 lei acum. Iar prețul pe care Colterm l-a facturat până acum abonaților a rămas același, de mulți ani. Cine va plăti diferența? Încălzirea locuințelor celor din sistemul centralizat Colterm va costa 3 milioane de lei pe zi, în jur de 90 de milioane de lună, în condițiile în care încasările Primăriei Timișoara sunt constante, în jur de 40 de milioane de lei pe lună. Dacă nimic nu se schimbă, toate veniturile PMT ar trebui să meargă, în fiecare lună, către Colterm, ceea ce este imposibil. Și tot nu ar fi suficient“, a declarat primarul Timișoarei.

Colterm este într-o stare financiară mai rea decât alte companii publice de termoficare

“Cauzele le știți deja, probabil: eliminarea, în România, a prețului reglementat și o cerere de gaz pe piața internațională mult mai mare decât oferta. România, împreună cu alte state, a cerut Uniunii Europene o soluție comună. Nu suntem doar noi în această situație dramatică, dar Colterm este într-o stare financiară mai rea decât alte companii publice de termoficare din cauza datoriilor istorice și a faptului că, ani la rând, și-a mințit furnizorii de combustibil ceea ce a dus la plata facturilor în avans și pe fiecare zi către aceștia.  Voi susține orice soluție comună pentru cele 27 de municipii din România care au termoficare centralizată. Încălzirea populației este cu adevărat o urgență și ar fi fost o destinație perfect legală și legitimă moral pentru utilizarea Fondului de rezervă. Ajutorul de la Guvern și subvenția din bugetul local nu vor fi însă suficiente și prețul gigacaloriei la Colterm va trebui să se apropie de cel de piață.  Indiferent ce va aduce viitorul pentru Colterm, noi ne-am asumat să salvăm termoficarea din Timișoara pentru ca aceasta să devină viabilă, să o restructurăm și să o modernizăm. Nu există altă opțiune în acord cu normativele europene. De aceea am încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reinventarea sistemului de termoficare local și continuăm reabilitarea rețelei pe fonduri europene“, a mai precizat Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole