Timișoara: Teatrul German spectacole în cadrul închiderii oficiale a Capitalei Culturale Europene – Livada de vișini și Dragonul se vor juca între 7 și 10 decembrie

Teatrul German de Stat Timișoara are plăcerea de a vă invita la cele două spectacole – „Livada de vișini” și „Dragonul” – care se vor juca în cadrul închiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii la Timișoara, în weekend-ul 7-10 decembrie 2023.

Potrivit organizatorilor, Timișoara, Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, își va încheia anul de transformare cu o serie de evenimente care se vor desfășura între 7 și 10 decembrie. Această celebrare cu multiple fațete urmărește să încapsuleze bogăția și impactul călătoriei culturale întreprinse de-a lungul anului. Spectacolele curatoriate, discursul intelectual și actele sonore vor articula în mod colectiv principiile fundamentale care au definit identitatea culturală a Timișoarei: reziliența, spiritul deschis și orientat spre viitor. Această privire retrospectivă nu este doar o simplă privire în urmă, ci o anticipare a modului în care aceste principii vor continua să modeleze traiectoria orașului în viitor.

Astfel, primul eveniment TGST la final de program cultural, denumit de organizatori „Timișoara 2023 la nesfârșit” este „Livada de vișini”, de Anton Cehov, regia de Volker Schmidt. Acesta este programat vineri, 8 decembrie 2023, începând cu ora 19.30.

Livada de vișini este ultima mare dramă a scriitorului rus, pe care acesta a scris-o înainte de moartea sa prematură și pe care a descris-o ca fiind o comedie. Este interpretată, pe bună dreptate, ca fiind un moment de cotitură în timp: aristocrații, care își risipesc averile în străinătate dispar, iar micii burghezi întreprinzători le iau locul. Dar Cehov nu ar fi autorul la care visează orice regizor dacă nu ne-ar prezenta o comedie umană. Este o poveste despre vieți irosite, despre iluzii și povești de dragoste încurcate: Liubov Ranevskaia îl iubește pe bărbatul care i-a smuls ultimii bani, Varia refuză să fie împinsă la o căsătorie cu parvenitul Lopahin iar eternul student Trofimov o iubește pe Ania chiar dacă se consideră superior iubirii. În final domină disperarea. Dar călătoria continuă.

Cu: Ioana Iacob, Alma Diaconu, Oana Vidoni, Bülent Özdil, Marc Illich, Rareș Hontzu, Olga Török, Niko Becker, Aida Olaru, Franz Kattesch, Ida Jarcsek-Gaza, Richard Hladik

Apoi, duminică, 10 decembrie 2023, tot de la ora 19.30, am programat spectacolul manifest anti-război „Dragonul” de Evgheni Schwarz, regia de Yuri Kordonsky.

Un dragon a subjugat un oraș timp de secole. Locuitorii trebuie să-l hrănească cu mii de vaci, oi și găini și să-i sacrifice o fecioară în fiecare an. Dar oamenii s-au împăcat cu acest lucru, nimeni nu se revoltă împotriva lui, dimpotrivă, ba chiar consideră că stăpânirea balaurului le oferă siguranță. Într-o zi apare un tânăr, cavalerul Lancelot, care pune la îndoială această ordine. El se îndrăgostește de frumoasa Elsa, care urmează să fie sacrificată în acel an, și vrea să lupte împotriva dragonului. Dar practic nimeni nu-l vede ca pe un posibil eliberator sau nu ar fi dispus să-l sprijine în luptă.

În 1943, autorul rus Evgheni Schwarz și-a îmbrăcat criticile la adresa regimului nazist german în haina unui basm. Dar și conducătorii comuniști ai Uniunii Sovietice de la acea vreme s-au văzut reflectați în piesa „Dragonul”. La Moscova în 1944, după două repetiții generale reprezentația a fost interzisă. Parabola a rămas înspăimântător de actuală având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Căci Schwarz nu doar că satirizează dictaturile, ci arată și că arbitrariul și violența dăinuie pentru că oamenii au internalizat mecanismele și valorile unui astfel de sistem de guvernare. Cu toții purtăm balaurul în noi.

Cu: Isa Berger, Robert Bogdanov-Schein, Alma Diaconu, Ioana Iacob, Marc Illich, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz.

Ambele spectacole se joacă în sala Teatrului German, intrare de pe strada Alba Iulia nr. 2.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole