Timișoara: Spitalul Victor Babeş îşi extinde programul de lucru din cauza creșterii cazurilor Covid

Centrul de Evaluare COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara îşi extinde programul de lucru, începând de marţi, ca urmare a creşterii numărului de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Centrul va funcţiona de luni până vineri, între orele 13,00 şi 17,00, iar programarea pacienţilor se poate face în intervalul orar 8,00 – 11,00 la numărul de telefon 0759.063.368 sau trimiţând un mail pe adresa evaluarecovid@vbabestm.ro.

Managerul spitalului, Cristian Oancea, atrage atenţia că valul şase COVID-19 atinge foarte mulţi copii cu vârste extrem de mici, care dezvoltă forme medii de boală.

„Creşterea numărului de cazuri din ultimele zile a făcut necesară această prelungire a programului de lucru. Încercăm, astfel, să creştem şi numărul pacienţilor care pot fi evaluaţi într-o zi. Deocamdată, vorbim de 20 de bolnavi în cele patru ore de funcţionare a Centrului. Fiecărui pacient i se recoltează analizele biologice uzuale, măsurăm saturaţia de oxigen din sânge, tensiunea şi realizăm analize imagistice, low dose CT sau radiografie. În funcţie de rezultatul acestora, stabilim dacă este necesară internarea sau pacientul poate fi tratat la domiciliu”, explică directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu.

În Spitalul „Victor Babeş” Timişoara sunt internaţi, în acest moment, 38 de pacienţi, dintre care doi sunt în secţia de Anestezie Terapie Intensivă, iar nouă dintre pacienţi sunt copii cu vârstele cuprinse între două luni şi nouă ani.

„Din păcate, acest val şase atinge foarte mult copiii, îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflaţi în zona roşie de la noi din spital au vârsta mai mică de doi ani. Cu toţii au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă pacienţii de peste 60 de ani care au riscuri asociate. Evident, se numără printre persoanele internate şi pacienţi de 30 de ani şi 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen. Acest val şase a venit puţin prea repede. Ne aşteptam la o creştere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menţine acest ritm, vom asista la o creştere accentuată a numărului de cazuri în zilele şi săptămânile următoare, dar sperăm că vom avea parte doar de forme uşoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu”, detaliază pneumologul Cristian Oancea.

Medicul recomandă purtarea măştii de protecţie şi dezinfecţia mâinilor, care trebuie să fie în prim plan.

De asemenea, autoizolarea este, şi ea, esenţială pentru a reduce creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

„Trebuie să fim foarte atenţi la simptome, să ţinem în permanenţă legătura cu medicul de familie şi dacă este nevoie, să solicităm o evaluare într-un centru specializat”, punctează managerul spitalului.

Principalele simptome ale COVID-19 sunt cefalee, dureri în gât, febră înaltă bruscă, fenomene digestive, greutate în respiraţie, stare de oboseală permanentă, tuse, febră musculară.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole