Timișoara: spirometrii gratuite direct în tramvai – starea de sănătate a plămânilor verificată pentru călătorii care circulă pe liniile 8 şi 9

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a lansat, luni, o campanie de conştientizare a populaţiei privind riscul de cancer pulmonar şi al efectului distructiv al fumatului asupra sănătăţii pulmonare, în condiţiile în care anual, în România se înregistrează în jur de 11.000 de noi cazuri de cancer pulmonar şi 10.000 de decese din aceeaşi cauză.

Managerul general al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, pneumologul Cristian Oancea a declarat că proiectul #grijădeplămâni se derulează în perioada 9 – 13 decembrie, în tramvaie care circulă pe liniile 8 şi 9 din municipiu şi constă în efectuarea gratuită de spirometrii, care pot indica starea de sănătate a plămânilor.

Spitalul nostru împreună cu Fundaţia OncoHelp şi cu alţi parteneri încercăm să venim în sprijinul comunităţii, să tragem tot felul de semnale de alarmă în ceea ce înseamnă cancerul pulmonar. Suntem alături de comunitate, în toate felurile, prin acest gen de proiecte. Prin aceste campanii de spirometrii putem afla starea de funcţionalitate a plămânului, riscurile şi nu numai. Platforma #grijădeplămâni se poate accesa şi acolo se poate face un test de pre-screening pentru a vedea riscul de a dezvolta această patologie. Îi invităm pe toţi călătorii care circulă cu acest tramvai să facă spirometria gratuită şi să vadă ce procent din plămânii lor funcţionează. Tragem pe această cale un semnal de alarmă în ceea ce priveşte cancerul pulmonar şi asupra riscurilor care duc la această patologie„, a subliniat dr. Cristian Oancea.

Spirometria este un test simplu, neinvaziv, dar care ajută la diagnosticarea multor boli pulmonare obstructive, precum astmul şi BBOC, dar poate fi şi un semnal de alarmă atunci când există şi riscul de cancer.

Medicul oncolog Şerban Negru, de la Asociaţie OncoHelp, a detaliat că după pneumologii care stabilesc diagnosticul de cancer pulmonar, oncologii încearcă să trateze boala.

În anii pandemiei, mureau cam tot atâţia bolnavi de cancer pulmonar cât şi cei datorită COVID-ului. Realitatea este aceeaşi în România ultimului secol. Trendul indică o creştere continuă a cancerului pulmonar pe plan mondial, iar aceasta se datorează mai ales fumatului. În România avem cam peste 11.000 de cazuri noi anual şi aproximativ 10.000 de decese. Iar acest lucru spune cât de ucigaş este cancerul pulmonar, pentru că este un cancer la care foarte rar reuşim vindecarea. Au apărut, însă noi terapii care schimbă totuşi speranţa de viaţă, dar vindecarea este în foarte puţine cazuri. Avem imunoterapie, mai recent, care a crescut gradul de vindecare cu 10-15% dintre pacienţii cu boală avansată metastatică, în timp ce prin chimioterapie procentul era de 2-4%. Avem terapii ţintite, în puţine cazuri, dar acelea trăiesc semnificativ mai mult„, a explicat dr. Şerban Negru.

Oncologul a punctat că această maladie rămâne în continuare o problemă majoră, esenţială fiind depistarea precoce, care permite intervenţii chirurgicale şi tratamente timpurii.

De la lansarea proiectului, platforma a fost accesată de 6.000 de persoane, din care peste jumătate sunt persoane la risc.

În cadrul campaniei „Cunoaşte-ţi starea de sănătate a plămânilor!”, toţi cei care vor dori să beneficieze de consultaţii pot urca în tramvaiele care circulă pe liniile 8 şi 9, în intervalul orar 11,00 – 18,00.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole