Timișoara: se finalizează proiectul de reabilitare a 29 de kilometri din rețeaua de termoficare – ultima conductă înlocuită va fi pe strada Golescu din zona Tipografilor

Strada Golescu din zona Tipografilor este punctul final al proiectului prin care Primăria Municipiului Timișoara înlocuiește 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizează 25 de puncte termice din oraș. Aici a fost schimbată ultima conductă din proiect.

După 40-50 de ani în care sistemul de termoficare a fost privat de investiții serioase, în ultimii 2 ani am reușit să schimbăm peste 29 de kilometri de conducte și vom continua să investim în sistem. Doar prin investiții serioase putem să oprim hemoragia de avarii la rețele și pierderile majore de apă fierbinte pe care le plătim din buzunarul fiecărui timișorean. Cred că sistemul centralizat de termoficare în Timișoara are viitor și de aceea facem investiții masive în rețea și capacitate de producție”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pentru 14 puncte termice au fost recepționate lucrările, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

Aceasta este cea de a II-a etapă a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia a fost prevăzută reabilitarea a peste 29 de kilometri de rețea.

Reabilitarea rețelelor de termoficare a avut loc în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia – Mureș – Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.

Toate conductele aflate în proiectul de investiție au fost schimbare, respectiv 20 de kilometri de rețea secundară și 9 kilometri de rețea primară. Cele mai recente vor fi testate pentru calitatea serviciului și vor fi refăcute zonele de intervenție, respectiv trotuare, carosabil, spații verzi.

De asemenea, în programul de retehnologizare au fost incluse lucrări de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic.

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare din această etapă, se reduc pierderile în rețea, crește viteza de depistare și precizia localizării avariilor, se elimină mai mult de jumătate din avariile înregistrate pe rețelele secundare și se reduc costurile de întreținere și exploatare a rețelelor.

Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 170 milioane lei (TVA inclus).

Recomandările noastre

Cele mai citite articole