Timișoara: sârbii din oraș se pregătesc de sărbătoare – spectacol la Opera Română cu ocazia Sfântului Sava

Sârbii din Timișoara se pregătesc pentru 𝐬𝐚̆𝐫𝐛𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐚𝐯𝐚, care va fi celebrată 𝐬𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟐𝟕 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, la 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆, începând cu 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎.

Vom împărtăși această bucurie alături de comunitatea sârbă, pentru că respectul pentru tradițiile și valorile fiecăruia dintre noi este o virtute adânc înrădăcinată în valorile bănățenilor. Programul serii este un festin cultural și include concertul corului Catedralei Sârbe din Timișoara, program de recitări al studioului de teatru sârbesc „Talia”, spectacolul ansamblului de dansuri populare sârbești „Mladost”, alături de alți invitați și mai multe grupuri de tamburași din împrejurimi“, se arată într-un anunț al primăriei Timișoara.

Sfântul Sava este sărbătorit de sârbii de pretutindeni, iar manifestările culturale organizate de Uniunea Sârbilor din România se vor desfășura pe parcursul a trei zile: 27, 28 și 29 ianuarie, în trei orașe: Timișoara, Arad și Reșița. Sfântul Sava a fost cel mai tânăr fiu al familiei regale Nemanjić, care a renunțat la titlul de prinț și a ales calea devotamentului față de Dumnezeu. S-a călugărit, a devenit întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe independente și a lăsat o moștenire spirituală neprețuită. Influența sa asupra literaturii medievale sârbe, redactarea primei constituții a Serbiei, ctitorirea mănăstirilor și contribuția la dezvoltarea școlilor îl plasează în centrul culturii și educației, devenind sfântul ocrotitor al dascălilor și elevilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole