Timișoara: Refugee Art Festival revine – grupul țintă sunt comunitățile defavorizate, persoanele marginalizate sau excluse social, persoanele vulnerabile din toate categoriile de vârstă

Timișoara Refugee Art Festival – TRAF 8 revine în Timișoara în perioada aprilie-noiembrie 2024, într-o formă complexă, extinzându-și grupul țintă către comunitățile defavorizate, persoanele marginalizate, excluse social sau supuse riscurilor de excluziune socială și persoanelor vulnerabile din toate categoriile de vârstă. În 2024, proiectul devine un program cultural cu intervenții în comunitățile locale pe parcursul a 6 luni implementat de Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, alături de 14 parteneri locali și internaționali și cu sprijin financiar din partea Centrului de Proiecte a Municipiului Timișoara.

Festivalul care a pornit în 2017 reprezintă un răspuns pentru crearea unui context intercultural, de celebrare a diversității culturale locale și internaționale din Timișoara, promovare a solidarității sociale și a participării în viața culturală locală a persoanelor vulnerabile, utilizând locuri de întâlnire din afara zonei centrale a orașului pentru derularea festivalului de arta dedicat persoanelor vulnerabile, organizării de șezători urbane, activități culturale accesibile, incluzive și comunitare.

Suntem onorați pentru al optulea an consecutiv să vorbim despre solidaritate prin intermediul artei, nu doar față de refugiații, solicitanții de azil sau migranții din Timișoara, ci pentru grupuri vulnerabile în general, pe care le aducem împreună și în atenția comunității pentru a continua să construim poduri de comunicare, interacțiune și proximitate. Timișoara este un oraș cu o bogată diversitate etnică, aflat la confluența mai multor culturi, fapt ce îi oferă un potențial inovator cultural unic, îndemnând la toleranță și deschidere. Totuși, acest melanj de tradiții, obiceiuri, valori, principii poate să stârnească deseori reticențe față de nou sau diferit. Astfel, TRAF 8 își propune să creeze un spațiu sigur, al toleranței, care unește comunitățile sub egida artei.”, declară Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS

Activitățile propuse pentru cea de-a 8-a ediție a festivalului vizează implicarea si formarea unei rețele de cel puțin 15 mediatori interculturali în Timișoara care să activeze pe perioada proiectului și să își consolideze, prin formare și practică noi abilități de mediere interculturală, autoreprezentare și dezvoltare profesională.

Un apel adresat artiștilor locali sau regionali, care pot proveni din categorii vulnerabile se va axa pe diferite ariile tematice în urma careia 3 proiecte vor fi selectate și vor fi urmate de rezidențe artistice cu o durată de 5 zile în Timișoara, coordonate de echipa de experți culturali. Vor fi realizate 15 șezători urbane în care să interacționeze direct cu comunitățile locale, utilizând ateliere de artă și storytelling ca motor de creștere individuală, dezvoltare și implicare comunitară și dialog intercultural și 4 ateliere de circ și teatru alături de o echipă internațională de clovni din Liban, cu experiență în domeniul social, în tabere de refugiați din întreaga lume“, se arată într-un comunicat de presă.  

5 reprezentații de piese de teatru imersiv, nonverbal, forum vor reuni piese de teatru ca “The Game” de Ana Mărgineanu (regie) și Peca Ștefan (text), „7 Vieți Fără Tine” și o piesa de teatru forum – alături de Ana Maria Ursu de la Teatrul Basca.

Una din activitățile care va implica tinerii din Timișoara este wAll of us – un proiect grafic, de artă urbană, care va implica 20 de elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, coordonat de artistul timișorean Andrei Drăgan, alături de alți 10 tineri care provin din medii sociale vulnerabile. Este doar una dintre multele activități pe care le vom desfășura cu și pentru tinerii refugiați, tinerii cu dizabilitati, persoanele din minoritatea romă și alte minorități stabilite în Timișoara. Toate activitățile TRAF 8 transmit un mesaj pe tema diversității culturale, etnice, sociale și economice din Timișoara promovând incluziunea și respectul față de toate grupurile din comunitate.” – transmite Andreea Argeșeanu, manager de proiect.

Alte activități includ ateliere de reanimare culturală și comunitară pentru parcul Rebeca din cartierul Blascovici, o expozitie de Dan Perjovschi, iar întregul program al festivalului urmează să fie anunțat foarte curând.

Trasee deviate pentru mai multe autobuze

Mai multe mijloace de transport în comun vor avea traseele deviate în acest weekend, în zilele de 24 și 25 iulie, ca urmare a evenimentului „Străzi pentru comunitate”. Astfel, sâmbătă,…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole