Timișoara: primul documentar despre fenomenul street art şi graffiti din România la Cinema Victoria pe 6 decembrie – “De ce scriu ăştia pe pereţi?“ este un lungmetraj regizat de Alin Boeru

„De ce scriu ăştia pe pereţi?”, primul documentar despre fenomenul street art şi graffiti în România, scris şi regizat de Alin Boeru, produs şi distribuit de Wearebasca, a pornit în turneu prin ţară. Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului şi reuneşte peste 40 de grafferi şi street artişti din România, fiind realizat în urma a mai mult de 80 ore de interviuri cu aceştia.

Filmul marchează debutul lui Alin Boeru în lungmetraj şi este povestea unui outsider care încearcă să înţeleagă dedesubturile fenomenului graffiti şi street art din România. Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, înghiţit de universul diferit pe care îl descoperă.

„De ce scriu ăştia pe pereţi?” explorează toate dimensiunile şi specificităţile aceste comunităţi – de la intervenţiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acţiuni clandestine pe străzi, în spaţiul public sau în locuri abandonate.

În film îi puteţi vedea pe: Msero, Erps, Aeul, Pisică Pătrată, Dan Perjovschi, Deliric, Wanda Hutira, 1q-Sapro, Kero, Irlo, Homeboy, Sinboy, Cage, Robert Obert, John Dot S, Ocu, Sinboy, Pandele, Lost, Recis, Ionuţ Popescu, Sage, Maria Bălan, Kaput (Kapscrew), Harcea Pacea, Octav Ungureanu, Pulsar Sinaps (Kapscrew), Adrian Oniga (Strad’art Fest), Sebastian Burduja, Ohboy, Mihai Zgondoiu, Alin Ciupală, Luna, Rose, Sc13ence, Neon, Saddo, Atoma, Krips, Cristian Neagoe, Lucian Sandu Milea, Alexandra Constantin (Fays) şi alţii.

Turneu de proiecţii şi sesiuni de Q&A sunt și în Arad şi Timişoara pe final de 2023.

După premiera de la Bucureşti, din data de 21 noiembrie, filmul porneşte în turneu prin ţară în cele mai importante oraşe din România.

La finalul fiecărei proiecţii speciale, spectatorii vor avea ocazia să discute cu regizorul şi cu o parte din echipa de realizatori ai filmului, precum şi cu grafferi şi street artişti locali – atât despre documentar, cât şi despre fenomenul de graffiti şi street art.

Documentarul se adresează, deopotrivă, celor care fac parte din fenomenul graffiti şi street-art, precum şi celor care devin, fără voia lor, vizitatori ai galeriei urbane pe care oamenii cu spray-uri o creează în spaţiul public comun. De aceea, ni se pare foarte potrivit ca, atunci când spaţiul şi programul o permit, să existe dialoguri între cele două lumi, pentru a încerca să clădim punţi, nu ziduri între ele” spune Alin Boeru, regizorul filmului „De ce scriu ăştia pe pereţi?”.

Programul proiecţiilor în vest:

• Arad, 05.12, cinema Arta, ora 19:00 + Q&A cu regizorul şi street artiştii Robert OBERT şi IRLO

• Timişoara, 06.12, cinema Victoria, ora 20:30 + Q&A cu regizorul şi street artiştii Robert OBERT şi LUX

Alin Boeru este un scenarist şi regizor român, născut în 1987, în Ploieşti. Din 2006 locuieşte în Bucureşti şi, deşi a avut tangenţe anterioare cu domeniul cinematografic, pe platou (regie, actorie, producţie, supervizare scenariu), dar şi în afara lui (scriere scenarii, promovare artistică, implicare în organizarea unor festivaluri de film din România etc.), de-abia din 2022 a renunţat la viaţa de corporaţie pe care o avea de peste 10 ani, pentru a se dedica în totalitate realizării de filme.

Pentru mine, răspunsul la întrebarea <De ce scriu ăştia pe pereţi?> a devenit acelaşi cu răspunsul la întrebarea <De ce vreau să fac acest film?> şi, mai mult de-atât, <de ce se fac filme, în general?>. Artiştii stradali se despart de arta lor de îndată ce termină o lucrare şi o fotografiază. O lasă cadou străzilor şi oamenilor care trec pe lângă ea. Chiar dacă ea va fi acoperită a doua zi, în ei s-a produs o micro-schimbare, la nivel personal. Am încercat ca acest documentar să fie o invitaţie la introspecţie, o oglindă pusă în faţa unui privitor câtuşi de puţin curios, un desen pe un perete, al cărui sens poate fi greu de găsit de către unii dintre cei care îl văd sau, dimpotrivă, care poate trezi în alţii, din prima, o senzaţie de familiaritate. Dacă nimic din toate astea nu a ieşit, atunci va rămâne doar un cadou străzilor, şi asta va fi de ajuns”, adaugă Alin Boeru.

Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu şi Ioachim Stroe, iar producătorii executivi sunt street artiştii Robert OBERT şi John Dot.S. Imaginea este semnată de Radu Tancău şi Ştefan Schultz, montajul de Ştefan Schultz, priza directă de sunet de Andrei Boanţă. Chainsaw Europe a realizat părţile de sound design şi mixaj (Dragoş Cătărău, Alin Zăbrăuţeanu, Alex Dumitru) şi colorizarea (Laurent Morel), sub coordonarea lui Viorel Chesaru. Afişul filmului a fost realizat de Glitch studio.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole