Timișoara: prima Clinică de transplant celule stem la copii din România renovată de la zero

Asociația Dăruiește Viață anunță că prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii din România renovată de la zero, în Timișoara.

Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara este un reper pentru hemato-oncologia din România și, în special, hemato-oncologia pediatrică.

397 de pacienți au fost internați și au avut condiții optime la Clinica de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului Louis Țurcanu Timișoara, pe care am renovat-o de la zero. În 2022, au fost făcute 132 analize leucemii acute și 20 analize FISH, iar 12 pacienți au trecut printr-un transplant medular“, arată reprezentanții Dăruiește Viață.

Aici, în 2001, a avut loc primul transplant de celule stem la un copil, sub îndrumarea Prof. Dr. Margit Șerban, cea care a și fondat clinica bazându-se pe donațiile ONG-urile din afara țării. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări au fost construit trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recolatare celule stem și electrofereză și o bancă de celule.

Pentru a transforma clinica într-un Centru de Excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerelor de sânge era nevoie de renovarea și reamenajarea spațiului pentru a răspunde normelor europene de tratament, plecând de la suprafața necesară fiecărui pacient, crearea unui mediu controlat și până la dotarea fiecărui salon cu baie proprie.

Am renovat de la zero Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancere de sânge sau imunodeficiențe care se internează aici. Am adus la standarde europene clinica de aprox. 1.600 de metri pătrați (trei etaje și parter), asigurând circuite medicale corecte și creând condiții care să reducă rata infecțiilor intraspitalicești.

Ce există acum: 23 de saloane, 45 de paturi, 1000 de internări, anual, în saloane, 3 etaje nerenovate, un grup sanitar pentru fete și unul pentru băieți pe fiecare etaj, cameră de tratament, cameră de joacă. Ce aduce investiția noastră: compartiment pretransplant cu 8 paturi, grup sanitar în fiecare salon, gaze medicale, centrală de tratare a aerului, aparatură de monitorizare funcții vitale (în anumite saloane), ală de joacă și spații auxiliare modernizate, 4 laboratoare diagnosticare, sală de tratament cu hotă de citostatice, 6 camere sterile, parter + 3 etaje renovate complet“, mai arată reprezentanții Dăruiește Viață

Proiectul a inclus recompartimentarea spațiilor, construcția de băi în fiecare salon, renovare, mobilare, adăugare instalații medicale (gaze medicale) și centrală de tratare a aerului pentru a asigura atmosfera necesară unui mediu spitalicesc. În urma investiției am renovat, modernizat, dotat cu baie proprie 23 de saloane (cu 1 și 2 paturi în cameră pentru un total de 33 paturi, 8 de pretransplant), am construit 6 camere sterile, 4 laboratoare de diagnosticare, sală de tratament dotată cu hotă pentru citostatice, loc de joacă pentru copii și spații de consult adecvate. În plus, saloanele beneficiază acum de mobilier modern, paturi electronice și acces la gaze medicale pentru potențialele situații critice.

Detalii AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole