Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a prezentat programul evenimentelor lunii februarie.
Expoziție de fotografie Sorin Onișor
10 februarie-7 martie 2025
Într-o lume în care tradițiile par să se estompeze în vârtejul modernității, există artiști care reușesc să oprească timpul în loc și să deschidă o fereastră către frumusețea autentică a satului românesc.
Un astfel de artist este Sorin Onișor, cunoscut pentru felul său unic de a imortaliza prin fotografie sufletul satului românesc.
Cu o carieră impresionantă, sute de expoziții personale în țară și în străinătate și nenumărate premii, el surprinde cu măiestrie autenticitatea, tradițiile și frumusețea peisajelor rurale. Nume de referință în fotografia etnografică, a fost premiat de numeroase ori pentru talentul său, fiind desemnat Fotograful anului 2010, de către Asociația Artiștilor Fotografi din România.
A expus în orașe precum București, Paris, Londra, New York, Bruxelles, Viena și chiar în Japonia, China, Mexic și Coreea de Sud.
În perioada 10 februarie-7 martie 2025, Sorin Onișor expune în Galeria Rotonda, unde natură, obiceiuri și oameni prind viață, în imagini de o sensibilitate aparte.
Expoziția „Poveste de iarnă” ne poartă prin colțuri de lume care par desprinse din basmele de altădată. Casele acoperite de omăt, țăranii trudind sub cerul liber și copiii cu obrajii îmbujorați de frig ne amintesc de un timp simplu și plin de căldură sufletească. Fiecare fotografie surprinde o poveste, un moment unic din viața satului, păstrat cu grijă și redat cu măiestrie de obiectivul lui Sorin Onișor.
Vernisaj: miercuri, 12 februarie 2025, ora 18:00
Invitați: Peregrinii
Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 februarie-7 martie 2025, de luni până vineri, între orele 9:00-17:00.
11-12 februarie 2025. Workshop de fotografie pentru elevi
În perioada 11-12 februarie 2025, Sorin Onișor se va afla în câteva școli timișorene, pentru a-i ajuta pe tineri să descopere cu alți ochi curtea școlii, folosind doar telefonul mobil. Workshop-ul se va desfășura la Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic „Azur”, Colegiul Național Bănățean, Școala Gimnazială Nr. 2. și Școala Gimnazială Nr. 30.
TÂRGUL DE PAȘTE
Se deschide procedura de selecție a comercianților
Primăria Municipiului Timișoara organizează, prin Casa de Cultură a Municipiului, în perioada 23 martie-23 aprilie 2025, cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Paște.
În vederea derulării activităților comerciale, cei interesați pot depune dosarele de înscriere la sediul Casei de Cultură din Timișoara (str. Miron Costin nr.2), în perioada 12-18 februarie 2025, între orele 10:00-13:00, sau le pot trimite pe adresa de e-mail boe@ccmt.ro.
Pot participa:
• Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse nealimentare, cu specific pascal sau de primăvară;
• Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse alimentare (cozonac, kurtos, plăcinte, langoși, prăjituri, dulcețuri de casă, siropuri, produse apicole, vin, cafea, sucuri, preparate fast-food, brânzeturi și produse tradiționale din carne, ciocolată, bomboane, zacuscă, conserve de casă etc.);
• Artiști plastici, meșteșugari (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI);
• Activități recreative (carusel, photobooth, trenuleț turistic, mascote etc.).
Formularul-tip de înscriere și regulamentul târgului se pot descărca de pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (www.casadeculturatm.ro), precum și de pe pagina noastră de Facebook, începând de miercuri, 12 februarie 2025.
Pentru detalii și pentru orice informații suplimentare vă stăm la dispoziție pe pagina de Facebook a Casei de Cultură, la telefon 0711-056054.
Expoziție de pictură, fotografie și multimedia
1 decembrie 2024-31 martie 2025, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Piața Libertății
Ajunsă, la început de ianuarie, la peste 32.000 de vizitatori, expoziția „35” va rămâne la Comenduirea Garnizoanei până pe 31 martie, însoțind și evenimentele dedicate aniversării Proclamației de la Timișoara, prevăzute în perioada 10-31 martie 2025.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată, prin fotografii, de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Expoziția este o producție comună, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Societății „Timișoara”. Ea se adresează atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse: de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00-14:00 și 16:00-20:00.
Pentru a facilita înțelegerea intenției autorilor, pot fi programate vizite ghidate gratuite, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro.
Spectacol Ansamblul „Timișul” Tineret
Marți, 4 martie 2025, ora 18:00, Sala „Capitol”
Dacă luna februarie ne îndeamnă la visare prin peisajele de iarnă, începutul lunii martie ne aduce mai aproape de renașterea naturii și de bucuria de a sărbători tradițiile românești.
Astfel, marți, 4 martie, la ora 18:00, scena Sălii „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” va prinde viață la cea de-a treia ediție a spectacolului „Folclor de Mărțișor”, dedicat frumuseții și sensibilității feminine și menit să celebreze primăvara prin ritmuri și costume tradiționale, care ne amintesc de rădăcinile noastre culturale.
Dirijor: Nicolae Baniciu
Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan
Soliști: Alexandra Acs, Petronia Belean, David Crișan, Ana-Gabriela Coțe, Denisa Gavriluț-Pîrvoni, Dorinel Gavriluț-Pîrvoni, Medeea Vinereanu, Ana-Maria Moldovan, Maria-Antonia Oltean, Iasmina Kronbauer-Păun, Maria Șaptebani, Sara Vasilescu și Vlad Văcaru
Invitat: Oleg Spînu (Republica Moldova)
Pasionat de folclorul autentic, Oleg Spînu a cucerit deja publicul prin aparițiile la „Românii au Talent” și „Vocea României” și va încânta sufletele spectatorilor cu melodii care rezonează cu spiritul românesc.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro/folclor-de-martisor/ și la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr. 2), de luni până vineri, între orele 9:00-16:00.
Preț bilet: 30 lei