Timișoara: Orgile Cetății la Domul Romano-Catolic din Piața Unirii – miercuri, 28 iunie, de la ora 19.30, în interpretarea lui Johannes Berger

Primul concert din Festivalul Internațional Orgile Cetății se va desfășura la Domul Romano-Catolic din Timișoara.

Invitat este Johannes Berger care va cânta pe orga construită între 1907-1908 de către constructorul de orgi timișorean Carl Leopold Wegenstein.

Orga a primit opusul numărul 100 și la momentul construcției sale avea 46 de registre împărțite pe 3 manuale, având multe cuple, 3 combinații libere și unele fixe, cu o tractură electropneumatică. În plus, în anii recenți, Walter Kindl, capelmaestrul Catedralei Romano-Catolice, a adăugat o serie de registre de factură romantică, care conferă orgii statutul de instrument concertant contemporan. Din notițele prezente pe schița constructorului Carl Leopold Wegenstein putem observa că planurile pentru proiectarea orgii sunt preluate din proiectul orgii Bazilicii Sfântul Petru din Roma, semnat de Aristide Cavaille-Coll. De asemenea, acesta a preluat și multe dintre detaliile prospectului orgii de la Maria Radna, deși cele două diferă ca mărime și calitate“, arată organizatorii.

Timișorenii pot descoperii sunetul unic al orgii din Domul Romano-Catolic, în interpretarea lui Johannes Berger, miercuri, 28 iunie, de la ora 19.30.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole