Timișoara: o minge din cretă va fi rostogolită prin oraş până când se va dezintegra – artista Ana Maria Szollosi susține că urma va rămâne ca o operă de artă efemeră

Artista Ana Maria Szöllösi va susţine, vineri, de la ora 18.00, la Timişoara, performance-ul „Full of Merit, Yet Poetical/ Auto-Destructive Traces”. Acesta constă într-o minge din cretă care va fi rostogolită prin oraş de artistă până când se va dezintegra. Urma performance-ului rămâne ca o operă de artă efemeră ce a fost influenţată de contextul şi condiţiile întâlnite pe parcurs şi serveşte drept un martor tăcut al modului în care interacţionăm cu spaţiile publice.

Traseul va începe la adresa atelierului unde a fost produsă lucrarea, strada Iulian Grozescu nr. 16, apoi artista va rula mingea pe strada Peneş Curcanul nr. 3-5, urmând cursul Begăi spre centru.

„Acţiunea pe care o vom realiza în spaţiul public prin utilizarea unei bile de cretă într-un traseu obişnuit de zi cu zi poate aduce un element jucăuş şi neaşteptat în peisajul urban, monoton. Prin crearea de marcaje temporare pe trotuare sau alte suprafeţe publice, îmi voi  exprima observaţii sau gânduri pe care le am atunci când reproduc traseele de la sau către atelier, trasee care mă hrănesc de multe ori cu inspiraţie sau reflecţie asupra practicii mele artistice. Mă entuziasmează ideea de a interveni în spaţiul public într-un mod inedit şi efemer, va aduce o perspectiva nouă şi captivantă asupra mediului urban, transformându-l într-un cadru de expresie şi interacţiune cu ceilalţi”, spune artista Ana Maria Szöllösi.

„Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este, probabil, cea mai elocventă dovadă că programul Accelerator a reuşit să creeze un grup de artişti cu interese comune, pentru că reprezintă o colaborare directă între artistele Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Stanca Soare şi Ana Maria Szöllösi, prin contribuţia semnificativă a Mariei Mandea.  Timişoara este primul oraş în care va avea loc performance-ul lucrării şi va fi urmat de Bucureşti, Cluj-Napoca, şi Piteşti.

Ana Maria Szöllösi locuieşte şi lucrează în Timişoara, unde a absolvit Facultatea de Arte şi Design în 2018, şi a studiat cu bursă la Academia de Arte Jan Matejko din Cracovia, Polonia şi la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia. În practica ei artistică, se identifică în principal cu limbajul picturii, dar şi cu cel al fotografiei analog, fiind de multe ori interesată de intersecţia dintre aceste două medii. Lucrând predominant cu pictura abstractă, se foloseşte de acest mediu ca să transpună în plan spaţial elemente onirice sau care ţin de subconştient. Foloseşte simboluri ce reprezintă un soi de indicii cu privire la ideile captate în lucrări. Acest mod de a articula şi conceptualiza spaţii şi simboluri prin pictură funcţionează̆ pentru ea ca o cale de acces către un plan personal din care observă mediul înconjurător şi autodefineşte un mod de raportare la acesta.

Cele şase proiecte de artă în spaţiul public sunt coagulate în conceptul „The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It” creat de Tevž Logar, curatorul expoziţiei „Back to Where It All Began”, care a avut loc la Gaep.

Titlul proiectului este preluat dintr-un citat al artistului american Allan Kaprow, o figură esenţială în stabilirea conceptelor de performance şi acţiune performativă în anii 1950 şi 1960. Ideea sa de a estompa graniţele dintre artă şi viaţă a dus la lucrări precise din punct de vedere conceptual, specifice unui loc şi cronometrate, activităţi în mod evident aleatorii, dar coregrafiate foarte atent, care necesitau participarea atât a publicului, cât şi a performerilor pentru a finaliza opera de artă.

Programul celorlalte lucrări de artă în spaţiul public

Cluj-Napoca, 11–17 septembrie, Stanca Soare & Larisa Petcuţ, Joint Lines

Bucureşti, 5 septembrie (on-site), Maria Mandea, The Library for Public Games

Piteşti, 7 septembrie, Stanca Soare, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Olteniţa, 3 septembrie, Alina Ion, Treads of Solitude

Cluj-Napoca, 25 august, Lucia Ghegu, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Bucureşti, 17 august, Andrei Arion şi Delia A. Prodan, Lose a Step

Bucureşti, 5 august, Roberta Curcă, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Constanţa, 28–30 iulie, Lucia Ghegu, On the Same Line

Timişoara, 14 iulie, Ana Maria Szöllösi, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Bucureşti, 25 iunie (online), Maria Mandea, The Library for Public Games

PROGRAM. Timișoara 2023 – trei zile de evenimente pentru familie în Parcul Doja, spectacol Teatrul Basca, expoziție la Cazarma U, concerte în Biserica Piaristă și Domnul din Unirii

Descoperiți evenimentele preferate din 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 pentru săptămâna 𝟐 – 𝟖 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞. Fie că sunteți pasionați de film, muzică, teatru sau ateliere de creație, veți găsi cu siguranță evenimente pe…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole