Timișoara nu primește bani europeni pentru Institutul Oncologic. Ministrul Alexandru Rafila: nu are studiul de fezabilitate actualizat

Institut Oncologic din Timișoara nu primește bani europeni din PNRR deoarece Direcția de Sănătate Publică Timiș, adică instituția aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu a reușit actualizarea fostului studiu de fezabilitate.

Anunțul a fost făcut vineri la Timișoara, culmea, chiar de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Este clar că pe lângă cele trei institute existente deja, al patrulea, cel de la Timișoara, este necesar și sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități și să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitalicești care intră în procedura de evaluare. Niciun proiect care n-are studiu de fezabilitate nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu. Este important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei, și chiar pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menține eligibilitatea unui astfel de proiect. Însă proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat, în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de față”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a făcut apel să se urgenteze actualizarea studiului de fezabilitate pentru Institutul Oncologic. Asta având în vedere că ministerul are la dispoziție, prin PNRR, 1,7 miliarde de euro, pentru a finanța 25 de obiective de investiții. Acestea vor fi alese dintr-o listă care conține 49 de proiecte, care ar trebui finalizate în cel mult patru ani.

M-aș bucura ca Timișoara să aibă un proiect care să poată să fie evaluat”, a precizat Rafila.

9 focare de Covid-19 active în Timiș

Direcția de Sănătate Publică Timiș transmite că la aceasta dată, la nivelul județului, sunt 9 focare de Covid-19 active și se află în supraveghere epidemiologică. SPITALUL DE PSIHIATRIE JEBEL—19 cazuri…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole