Timișoara: mamografii gratuite la Spitalul Victor Babeș – examenele imagistice sunt recomandate femeilor care au vârsta de peste 40 de ani

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara continuă să facă mamografii gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie, cu examen ecografic şi IRM, recomandând aceste examene imagistice mai ales femeilor care au vârsta de peste 40 de ani.

Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, specialist în imagistică medicală, a declarat, joi, că mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenţie imediată şi a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii.

Detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigaţii imagistice poate face diferenţa între vindecare şi evoluţia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii.

Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă iniţierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca şansele de succes să fie mult mai mari şi poate elimina necesitatea unor intervenţii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive. Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice care pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară„, spune Diana Manolescu.

Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar, potrivit medicului.

Dr. Diana Manolescu subliniază că celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atât şansele de a supravieţui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii.

Aparatul din dotarea spitalului este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor.

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist şi a biletului de decont CAS.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole